Praten over voedsel en landschap – deel 3

Natuurlijke gesprekken deel 3: hoe nu verder?

Voor de derde keer op rij maakte een groep inwoners uit Barchem en Lochem een dagdeel vrij om met elkaar te praten over ons eten en ons landschap.

30 maart 2023

Voor de derde keer op rij maakte een groep inwoners uit Barchem en Lochem een dagdeel vrij om met elkaar te praten over ons eten en ons landschap. Deze avond stond de vraag centraal: waarmee kunnen we onze omgeving met nog meer mensen mooier, natuurinclusiever en biodiverser eten.

De groep was te gast bij Landgoedhotel Woodbrooke. Eigenaar Gerrit de Vries nam de deelnemers mee in de duurzame ambities van het hotel. Het landgoed streeft naar een menukaart met zoveel mogelijk biologische en lokale producten. Ook worden er, op verzoek van de gasten, steeds meer veganistische producten geserveerd.

Voor de bedrijfsvoering levert dit echter ook obstakels op. Lokale producten moeten vaak door het hotel zelf opgehaald worden, de voorschriften voor het afnemen van bijvoorbeeld vlees en zuivel zijn streng en met het aantal vegan-varianten neemt de voorraad toe. Het hotel moet voortdurend keuzes maken, waarbij de impact op de bedrijfsvoering en het milieu worden afgewogen. Het hotel heeft afgelopen jaren flinke stappen gezet en draagt het keurmerk van Green Key.

Wat kun je doen?

Daarna sprak de groep met elkaar over lokale, concrete mogelijkheden om met voedsel bij te dragen aan een biodivers landschap. Dat bleek nog een hele uitdaging. Waar veel oplossingen in Den Haag of zelfs in Europa lijken te liggen, werd de groep uitgedaagd om de oplossingen lokaler en persoonlijker te maken. Richtingen die genoemd werden zijn

  • het verbinden van meer inwoners aan lokale initiatieven, zoals Puur van de buur;
  • het betaalbaar krijgen van lokaal en duurzaam voedsel voor mensen met lagere inkomens;
  • meer en betere educatie;
  • meer hulp in de supermarkt zodat consumenten gemakkelijker een duurzame keuze kunnen maken;
  • betere logistiek en
  • beter zichtbaar maken van lokale producten.

De ‘oogst’!

Dit gaf inspiratie om concrete acties te bedenken die gezamenlijk kunnen worden opgepakt.

Enkele deelnemers gaan samen met Plus Cornelis aan de slag om te kijken of er nog meer lokale producten herkenbaar in de supermarkt kunnen komen. Anderen gaan verder met educatie over voedsel in de gemeente Lochem. Ook gaan deelnemers kijken of ze meer bekendheid kunnen geven aan de lokale producten die er al zijn en het delen van succesverhalen om boeren te laten zien hoe zij ook op een andere manier inkomen kunnen verwerven.

De drie dialooggesprekken zijn nu afgerond. De groep gaat zelfstandig verder met het uitwerken van de ideeën en de acties om een impuls te geven aan lokaal en verantwoord voedsel dat bijdraagt aan het mooie landschap.

Versterken binding tussen boeren en burgers

Dit project ‘Natuurlijke gesprekken’ is één van de projecten van het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland.

De groep in Barchem en Lochem ging eerst op bezoek bij een boer, en vervolgens op bezoek bij de lokale supermarkt PLUS.