Te gast bij Plus Cornelis in Lochem

Te gast bij Plus Cornelis in Lochem

De tweede bijeenkomst in de serie Natuurlijke gesprekken in Barchem-Lochem vond plaats bij supermarkt Plus Cornelis in Lochem.

16 maart 2023

Het was een levendige uitwisseling, op donderdagavond 2 maart bij Plus Cornelis. Deelnemers van Natuurlijke Gesprekken Barchem-Lochem kwamen voor de tweede keer bij elkaar om te praten over onze voedselconsumptie, -productie en het landschap. We gingen op expeditie in de supermarkt en kregen van Joop en Anja Cornelis een kijkje achter de schermen in hun wereld.

Een groep van zo’n 30 inwoners en boeren uit Barchem-Lochem kwam op donderdagavond 2 maart bij elkaar bij Plus Cornelis. Van begeleider Onno van Eijk kregen zij direct een opdracht. Drie duo’s gingen met een boodschappenlijstje op pad in de winkel. Het duo met mandje 1 ging met een op zoek naar producten die ‘betaalbaar en enigszins verantwoord’ zijn. De deelnemers met mandje 2 zochten met hetzelfde lijstje ‘optimaal duurzame’ producten en mandje 3 werd gevuld met ‘lokaal geproduceerde producten’. De andere deelnemers gingen op pad met de opdracht om een specifiek vak (zuivel, vlees, groente, eieren) te bekijken vanuit deze perspectieven.

Wat koop je nou precies?

Het werd een ware expeditie want het viel nog niet mee om de producten bij elkaar te krijgen. Er werd gediscussieerd, etiketten en keurmerken werden met elkaar vergeleken. De belangrijkste ervaring was dat het moeilijk kiezen is in de supermarkt en dat het lastig is om te weten waar je met je aankoop nou precies aan bijdraagt. Een goede inschatting ‘wat is verantwoord’, ‘waar komt het vandaan’ en ‘is dit een eerlijke prijs?, is eigenlijk moeilijk te maken. Wat opvalt is dat er veel prijsverschil zit in merk of gemak, en niet eens op de herkomst of de manier waarop het product is geproduceerd.

Efficiency van levensbelang

Joop Cornelis nam de deelnemers vervolgens mee in de wereld van de supermarkt en liet ons zien wat er nodig is om te kunnen blijven bestaan. Voortdurende aanpassingen aan de markt, uitbreiding en efficiency zijn daarin van levensbelang. Met een medewerkersbestand van 100 mensen, openingstijden van 7 dagen per week/13 uur per dag en een assortiment van 18.000 producten is het flink aanpoten. In het assortiment bij Plus Cornelis komen zo’n 200 tot 300 producten uit de nabije omgeving. Deze producten zijn in de winkel te herkennen aan het logo ‘Van Hier’. Om het aantal lokale producten in het schap te laten groeien, is het belangrijk dat de logistiek wordt afgestemd op de efficiënte werkwijze in de supermarkt. Daar is nog veel winst te behalen. Joop Cornelis stelde ook de vraag hoe we de mindset kunnen veranderen dat niet alles altijd verkrijgbaar hoeft te zijn.

Hoe verder?

Bij Plus Cornelis heeft de groep al eerste ideeën geopperd hoe we ervoor kunnen zorgen dat meer mensen in Barchem-Lochem kiezen voor duurzaam geproduceerde, lokale producten die bijdragen aan een mooi landschap en een gezonde lokale economie. En hoe kunnen we daarbij ook boer René Lubberdink en Plus Cornelis verder helpen? Daarover gaan we op 27 maart verder praten bij deelnemer Landgoedhotel Woodbrooke. U kunt zich voor de bijeenkomst helaas niet meer aanmelden.