Word buurtbegeleider

Word buurtbegeleider voor een duurzame buurt

Wil jij samen met je buren je straat verduurzamen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Als buurtbegeleider krijg je een training én begeleiding bij dit proces.

Samen met je buren verduurzamen? Word buurtbegeleider! 

Vind jij duurzaamheid belangrijk en wil je bijdragen aan oplossingen? Ben je sociaal en wil jij je buren beter leren kennen? Wil jij samen met je buren de straat verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of hoe de volgende stappen moet zetten? Dan zoeken wij jou! 

Meld je aan om buurtbegeleider te worden en kom in actie. Natuur en Milieu Gelderland geeft training en begeleidt je om jouw initiatief tot een succes te maken. Na de training ga je zelf aan de slag met jouw initiatief. Natuur en Milieu Gelderland ondersteunt jou persoonlijk en organiseert gezamenlijke sessies met de andere buurtbegeleiders. 

Natuur en Milieu Gelderland kan in 2023 drie van deze initiatieven ondersteunen. We maken een selectie uit de aanmeldingen op basis van

  • het aantal betrokken huishoudens
  • de gewenste begeleiding
  • geografische spreiding over Gelderland

De inschrijving voor dit traject is gesloten.

Let op: ben je geïnteresseerd in en betrokken bij duurzame projecten in je eigen omgeving, neem dan vooral contact op met Diederik. Ook buiten dit traject voor buurtbegeleider kunnen we vast iets voor je betekenen en misschien samen optrekken! 

De opleiding 

In drie webinars en drie lokale bijeenkomsten leer je met andere kartrekkers hoe je je buren mobiliseert en samen met hen verduurzamingsmaatregelen treft. Allereerst leren we over de techniek en de oplossingen. Maar we leren met name over het sociale proces. Want hoe kom je van een klein groepje initiatiefnemers tot een actief wijk- of buurtinitiatief? 

De onderwerpen van de webinars zijn:

  1. Starten van je initiatief
  2. De buurt in beeld
  3. Aan de slag in je buurt

Voor wie en wat 

De opleiding en ondersteuning zijn voor nieuw op te zetten wijk- of buurtinitiatieven of initiatieven die klaar zijn voor de volgende stap. Binnen dit initiatief wil je aan de slag met het nemen van zogenoemde no-regret maatregelen. Denk hierbij aan spouwmuur-, vloer- en dakisolatie, glas, zonnepanelen, hybride ketel et cetera. Natuurlijk denken we ook graag mee over kleinere besparingsmaatregelen (zoals tochtwering of radiatorfolie), maar het doel is om gezamenlijk no-regret maatregelen te treffen.  

Als toekomstig buurtbegeleider ben je communicatief sterk, je bezit organiserend vermogen en je bent een doener. Je hebt vooraf geen (technische) kennis nodig.  

Wat jij krijgt (gratis): 

  • Een training van 3 delen om buurtbegeleider te worden. 
  • Ondersteuning en begeleiding van Natuur en Milieu Gelderland, tot wel 16 uur per maand. Onze focus ligt hierbij met name bij ondersteuning op het proces. 
  • Eventueel warmtescans en doorblowtests om erachter te komen waar de warmte weg lekt bij de woningen in jouw straat/buurt. 

Meer weten 

De inschrijving voor dit traject is gesloten. Ben je geïnteresseerd in en betrokken bij duurzame projecten in je eigen omgeving, neem dan vooral contact op met Diederik. Ook buiten dit traject voor buurtbegeleider kunnen we vast iets voor je betekenen en misschien samen optrekken. 

Je kunt hier alvast kijken voor inspiratie: Routekaart voor bewoners – Naar een duurzame wijk

Meer weten? Neem contact op met Diederik!  

Samenwerking met participatiecoalitie
Deze ondersteuning wordt aangeboden door de Participatiecoalitie. De Participatiecoalitie is een samenwerking tussen de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen, LSA Bewoners, Buurkracht en HIER.

 

Profiel Alex de Meijer

Alex de Meijer

Participatie, energie en water