Eerste resultaten Gelderland van Morgen veelbelovend

Eerste resultaten Gelderland van Morgen veelbelovend

50 Gelderse bedrijven zetten zich in voor een duurzaam menu via het programma Gelderland van Morgen. Samen zetten zij de schouders onder het verduurzamen van het voedselaanbod.

10 februari 2023

Dat doen zij door minder voedsel te verspillen en het aanbod van plantaardige gerechten en producten te vergroten. De eerste groep ondernemers rondt deze week, de week van de Circulaire Economie, het traject met succes af. Uit de impactmeting blijkt dat zij samen per jaar 112.544 CO2-eq besparen, wat overeenkomt met 10.000 ritjes tussen Apeldoorn en Nijmegen, ofwel 3,8 autoritjes rond de wereld. Bovendien levert het tevreden gasten op en meer winst.

Resultaten

Ondernemers uit verschillende branches ronden het traject nu af, zoals Pannenkoekenhuis de Duivelsberg, Zorgcentra de Betuwe, Rijnstate Ziekenhuis, Zorgcentrum ’t Slot, het bedrijfsrestaurant van provincie Gelderland en Dirk van den Broek.

De veranderingen die zij hebben doorgevoerd zijn divers. Sommige organisaties hebben vleesgerechten vervangen door vegetarische gerechten, andere hebben de hoeveelheid vlees verkleind en de hoeveelheid groente op het bord verhoogd. Ook voor de lunches zijn aanpassingen gedaan met bijvoorbeeld meer plantaardig beleg of vleesvervangers. Het aanbieden van wraps met lekkere groenten, bleek ook zeer gewaardeerd te worden door de gasten.

Als het gaat om voedselverspilling hebben de organisaties goed bijgehouden wat er terugkomt om vervolgens de recepturen en de inkoop daarop aan te passen. Ook worden producten die bijna over de datum zijn met korting verkocht of meegegeven aan de medewerkers. Naast de aanpassingen in het aanbod is gekeken hoe de gerechten worden gepresenteerd. Door de vegetarische optie of het product dat anders weggegooid wordt naar voren te halen of te voorzien van een extra bordje, kiest de gast of klant onbewust veel vaker voor dit product of gerecht.

Van 50 naar 100 deelnemers in 2023

Gedeputeerde Helga Witjes is tevreden over het resultaat dat tot nu toe is behaald, en hoopt dat nog veel meer ondernemers en organisaties gaan meedoen. “Het is belangrijk dat we met ons voedsel stappen zetten naar een duurzame toekomst. Want er wordt nog te veel voedsel verspild. Ondernemers en organisaties spelen daarin een belangrijke rol met hun aanbod. In deze tijden met zorgen over hoge energieprijzen en personeelstekorten kan dat lastig zijn voor ondernemers, terwijl het ze ook tevreden klanten en meer winst op kan leveren. Door de hulp en ondersteuning van Gelderland van Morgen, willen we ook deze ondernemers over de streep trekken om  hiermee aan de slag te gaan. Onze ambitie is om dit jaar het aantal deelnemers te verdubbelen naar 100.”

Waarom meedoen aan Gelderland van Morgen?

Ondernemers en organisaties in de horeca, zorg en catering in Gelderland kunnen met 50% subsidie gebruik maken van praktische hulp en begeleiding bij het doorvoeren van veranderingen om minder voedsel te verspillen en het aanbod van plantaardig voedsel te vergroten en aantrekkelijker te maken voor de gasten en klanten. Het resultaat van de doorgevoerde veranderingen wordt gemeten, zodat de deelnemer weet wat de inspanningen hebben opgeleverd. Meedoen levert inzicht op in de eigen bedrijfsvoering, tevreden klanten, doorgaans meer marge én het milieu is erbij gebaat.

Het programma is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en Stichting Goeie Grutten en wordt uitgevoerd door Greendish en partners als Natuur en Milieu Gelderland, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, VoedselSurplus, Questionmark en GroentenFruit Huis.

Ook meedoen? Hier vind je meer informatie.