Dat doen zij door minder voedsel te verspillen en het aanbod van plantaardige gerechten en producten te vergroten. De eerste groep ondernemers rondt deze week, de week van de Circulaire Economie, het traject met succes af. Uit de impactmeting blijkt dat zij samen per jaar 112.544 CO2-eq besparen, wat overeenkomt met 10.000 ritjes tussen Apeldoorn en Nijmegen, ofwel 3,8 autoritjes rond de wereld. Bovendien levert het tevreden gasten op en meer winst.
Resultaten
Ondernemers uit verschillende branches ronden het traject nu af, zoals Pannenkoekenhuis de Duivelsberg, Zorgcentra de Betuwe, Rijnstate Ziekenhuis, Zorgcentrum ’t Slot, het bedrijfsrestaurant van provincie Gelderland en Dirk van den Broek.
De veranderingen die zij hebben doorgevoerd zijn divers. Sommige organisaties hebben vleesgerechten vervangen door vegetarische gerechten, andere hebben de hoeveelheid vlees verkleind en de hoeveelheid groente op het bord verhoogd. Ook voor de lunches zijn aanpassingen gedaan met bijvoorbeeld meer plantaardig beleg of vleesvervangers. Het aanbieden van wraps met lekkere groenten, bleek ook zeer gewaardeerd te worden door de gasten.
Als het gaat om voedselverspilling hebben de organisaties goed bijgehouden wat er terugkomt om vervolgens de recepturen en de inkoop daarop aan te passen. Ook worden producten die bijna over de datum zijn met korting verkocht of meegegeven aan de medewerkers. Naast de aanpassingen in het aanbod is gekeken hoe de gerechten worden gepresenteerd. Door de vegetarische optie of het product dat anders weggegooid wordt naar voren te halen of te voorzien van een extra bordje, kiest de gast of klant onbewust veel vaker voor dit product of gerecht.
Van 50 naar 100 deelnemers in 2023