Gelderland van Morgen

Gelderland van Morgen: meer plantaardig voedsel en minder voedselverspilling

Natuur en Milieu Gelderland werkt samen met Greendish en tal van partners aan het verduurzamen van het voedselaanbod in Gelderland. Focus ligt daarbij op meer plantaardig eten en minder voedsel verspillen. Ook is er aandacht voor meer lokale, duurzame producten op de kaart en in het schap. Het programma is gestart in januari 2022 met de naam ‘Gelderland van Morgen’.

Ondernemers bepalen eigen ambitieniveau

Ondernemers die meedoen starten met een scan die inzicht geeft in de impact van de gerechten die nu geserveerd worden en welk voedsel er wanneer wordt verspild. Vervolgenskiest de ondernemer zelf waar hij/zij mee aan de slag wil. Ondernemers worden hierbij geholpen met kennis, praktische handvatten en tools om impact te maken én te meten. Joris Heijnen, directeur Greendish: “Met het programma zetten we een flinke ambitie neer. Zo willen we in de horeca, catering en zorg meer dan 10 miljoen borden ‘vergroenen’ en 15 tot 25% minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40%. Met de supermarkten maken we aparte afspraken. Naast een duurzaam aanbod gaat het daarbij ook om de positionering van deze producten. Alles gericht op het helpen en verleiden van consumenten en ze daarbij een duwtje in de rug te geven tot duurzame aankopen”.

Samen met partners

De uitvoering van het programma wordt met tal van partners gedaan voor een zo groot mogelijk bereik en impact, waaronder Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Questionmark en Groenten Fruithuis.

Doel

Provincie Gelderland wil de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50% verminderen. Daarnaast wil provincie Gelderland de dierlijke eiwitconsumptie van consumenten verminderen en het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie vergroten. Zo werkt Gelderland aan zorgvuldiger gebruik van grondstoffen en een klimaatneutraal Gelderland in 2050.

Meer informatie en meedoen?

Ondernemers die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via www.gelderlandvanmorgen.nl

Tags: