Interview boer Mirjam Grob van De Middelwaard

Interview Mirjam Grob van boerderij De Middelwaard

Boeren die voedsel produceren voor de lokale markt, natuur beheren en iedere dag met de laarzen in de klei staan. Het zijn er genoeg. In deze reeks lichten we iedere maand een ondernemer uit die is aangesloten bij de GoodFoodClub: het platform voor lokaal en duurzaam eten in jouw buurt. Deze maand is het de beurt aan Mirjam Grob van boerderij De Middelwaard in Loo.

Op een grijze dag spreek ik boerin Mirjam Grob. Samen met Martien Reijers beheert ze het biologisch landbouwbedrijf De Middelwaard in Loo. De boerderij uit 1850 staat op een terp in de uiterwaarden van de Nederrijn, direct aan de rivier.

Een terp aan de uiterwaarden

Mirjam: “Mijn compagnon Martien Rijers kwam hier als kind samen met zijn ouders in 1962 aan, samen met de koeien. Hij begon in 1984 samen met twee vrienden en buren de teelt van oesterzwammen. Toendertijd was dat vrij nieuw. Zo is uiteindelijk het bedrijf uitgegroeid tot wat het nu is.”

Natuurbeheer met grazers

“Op de weilanden van de Middelwaard houden we zoogkoeien met kalveren, deze dieren zorgen door hun graasgedrag voor een gevarieerde flora op de oeverwallen. Gras dat als hooi geoogst wordt is deels wintervoer voor de runderen en deels grondstof voor de oesterzwammen. Wat overblijft van de paddenstoelenteelt gaat met wat potstalmest het land weer op. Zo proberen we de kringloop zoveel mogelijk te sluiten.”

De juiste mate op de juiste bodem

“Ik ben trots dat we met ons gemengd bedrijf zowel paddenstoelen als verantwoord rundvlees produceren. De discussie over wel of geen vlees eten polariseert soms. Ik vind het mooi om juist een brug te kunnen bouwen tussen die standpunten. Ik kan mensen uitleggen dat je niet op iedere bodem en in ieder landschap puur plantaardige voeding kunt telen voor menselijke consumptie. In uiterwaarden kun je beter dieren laten grazen. Maar de hoeveelheid vee in Nederland op dit moment, met de hoeveelheid voer die hiervoor geïmporteerd wordt, is niet houdbaar. Alles moet in de juiste mate en verhoudingen en op de juiste bodem gebeuren. Dan vertrouw ik er op dat we als mensheid genoeg voedsel eerlijk te verdelen hebben. Plantaardig, maar ook wat dierlijk, voor wie dat nodig heeft.”

De toekomst van de landbouw

“Het is wonderlijk hoeveel er nog te leren is over voedsel en de aarde, ook voor mij als ervaringsdeskundige. Ik zou iedereen willen aanraden het werk van Meino Smit te lezen: de duurzaamheid van de Nederlandse Landbouw 1950-2040. Hij heeft in dit boek duidelijk uitgerekend wat er mogelijk is binnen de grenzen van de aarde: welke grondstoffen er nodig zijn, tot aan energieverbruik aan toe. Verandering begint bij bewustzijn, en ik vind het vaak schokkend hoe weinig de meeste mensen weten over dit onderwerp. Dingen die we nu verkeerd doen, komen bij ons terug. Al het leven op aarde is immers met elkaar verbonden.”

De producten van De Middelwaard

“Twee keer per jaar bieden wij tasjes rundvleespakket aan, als een koe of os van ons boventallig is geworden. Kwaliteitsvlees van een dier dat ‘een leven als een god in Frankrijk’ heeft gehad. Je kunt onze oesterzwammen vinden in de schappen van de Odin-winkels, en op de markt in Arnhem bij de kraam van De Nieuwe Weelde en de Horsterhof. En op zaterdagochtend kun je ze ophalen bij onze kwekerij.”

Wil je weten waar jij lokale, duurzame producten uit Gelderland kunt vinden, direct bij de boer? Kijk dan op GoodFoodClub.nu.

Profiel Nienke Aangenendt

Nienke Aangenendt

Projectmedewerker voedsel & landbouw

Wil je weten wat wij doen om de landbouw in de provincie te verduurzamen? Kijk dan bij onze projecten rondom landbouw en voedsel.