Natuurbeheer met grazers
“Op de weilanden van de Middelwaard houden we zoogkoeien met kalveren, deze dieren zorgen door hun graasgedrag voor een gevarieerde flora op de oeverwallen. Gras dat als hooi geoogst wordt is deels wintervoer voor de runderen en deels grondstof voor de oesterzwammen. Wat overblijft van de paddenstoelenteelt gaat met wat potstalmest het land weer op. Zo proberen we de kringloop zoveel mogelijk te sluiten.”
De juiste mate op de juiste bodem
“Ik ben trots dat we met ons gemengd bedrijf zowel paddenstoelen als verantwoord rundvlees produceren. De discussie over wel of geen vlees eten polariseert soms. Ik vind het mooi om juist een brug te kunnen bouwen tussen die standpunten. Ik kan mensen uitleggen dat je niet op iedere bodem en in ieder landschap puur plantaardige voeding kunt telen voor menselijke consumptie. In uiterwaarden kun je beter dieren laten grazen. Maar de hoeveelheid vee in Nederland op dit moment, met de hoeveelheid voer die hiervoor geïmporteerd wordt, is niet houdbaar. Alles moet in de juiste mate en verhoudingen en op de juiste bodem gebeuren. Dan vertrouw ik er op dat we als mensheid genoeg voedsel eerlijk te verdelen hebben. Plantaardig, maar ook wat dierlijk, voor wie dat nodig heeft.”