Aan de slag met de input van de omwonenden

Aan de slag met de input van de omwonenden

19 april 2022

Met behulp van de informatie uit de bijeenkomst van 6 april 2022 gaan we aan de slag met de eerste schetsen. Hoe kunnen we bepaalde zaken combineren? Hoe kunnen we bestaande waarden behouden of wellicht nog nieuwe toevoegen? Op deze manier voegen we een aantal belangen en ambities toe aan de kaart zonder dat we meteen keuzes maken over het ontwerp zelf.

Deze ontwerpprincipes kunnen we dan weer terugleggen bij de groep omwonenden. Zij zullen ons vervolgens helpen bij het opstellen van een vlekkenplan. Dit is in grote lijnen de ruimtelijke verdeling van de ambities en hoe de waarden en wensen van de omgeving hierin terugkomen.

 

De Langenberg, Google Earth

 

Historie zichtbaar maken?

Een aantal zaken is wat mij betreft nog wat onderbelicht geweest. Ik sta te popelen om daar de volgende keer mee aan de slag te gaan. Zo zou het heel mooi zijn om de historie van deze plek ook zichtbaar te maken in het ontwerp en in bepaalde elementen van de tuin. Het is immers niet zomaar een plek! Het is mooi om dit te laten zien aan alle bezoekers van de tuin. Ik was bijvoorbeeld erg verrast hoe er gediscussieerd werd over de oude luchtfoto die hangt in de Ezelstal. Loopt de Wisselinkweg nu daarboven of juist hierbeneden? Ik ben benieuwd of we wat creatiefs kunnen bedenken om dit op een (subtiele) manier terug te laten komen.

Ook wil ik kijken hoe we het oude landschap (zonder belt) en het nieuwe landschap (met belt) met elkaar kunnen laten samenkomen. Zo willen we in kunst of misschien landschapsstructuren toch wat blijvends laten zien van wat er ooit was. Misschien dat een lokale kunstenaar hier een mooi idee voor kan bedenken.

 

Inspiratie vlakbij

De gemeente Bronckhorst is trouwens een goede gemeente om dit project Energietuin mee op te pakken. Solarpark de Kwekerij, ook in deze gemeente, is namelijk een van onze inspiratiebronnen geweest om te komen tot het concept van de Energietuin. Deelnemers aan de ontwerpsessies van de Energietuin op de Langenberg moeten daar vooral eens gaan kijken. En ook voor alle andere mensen die willen weten hoe je energietransitie en biodiversiteit combineert.

In de volgende sessie zullen we onze ontwerpprincipes bespreken. Ik ben benieuwd of de omwonenden vinden dat we het gevoel en de historie van de locatie goed te pakken hebben. Als het nodig is, kunnen we er dan natuurlijk ook nog ontwerpprincipes aan toevoegen.

 

Nando Habraken is vanuit Natuur en Milieu Gelderland procesbegeleider voor de transformatie van de voormalige vuilstort De Langenberg bij Zelhem naar een energietuin vol duurzame energie én biodiversiteit.