Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Plan Boom

Project in regio

Tien miljoen extra bomen planten door heel Nederland. Dat is in het kort het doel van Plan Boom. Bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen. Bovendien maken ze onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. In Gelderland doen we daar natuurlijk ook aan mee. We willen in onze provincie in de komende vier jaar een miljoen extra bomen planten.

Voor en door burgers

Wij zijn heel blij dat we de mogelijkheid krijgen om al deze extra bomen aan te planten. Maar dat kunnen wij niet alleen. Plan Boom doen we daarom ook samen. Samen met andere organisaties en gemeentes, maar vooral ook met burgers en bedrijven. Er zijn verschillende manieren waarop jij kunt helpen om te zorgen dat we samen zo veel mogelijk bomen kunnen aanplanten.

Ik heb grond voor de aanplant van bomen
Ik wil bomen planten met mijn buurt
Ik heb zaailingen over
Ik wil zelf boompjes in de tuin zetten
Ik wil vrijwilliger worden of me aanmelden voor de Plan Boom nieuwsbrief
Ik wil graag iets doen met Agroforestry of Voedselbossen
Ik wil meer weten over de beste soorten bomen om aan te planten
Ik wil meer informatie over financiële ondersteuning Plan Boom

Heb je grond voor de aanplant van bomen?

Heb jij een flink stuk grond beschikbaar waar bomen aangeplant kunnen worden, bijvoorbeeld omdat je zelf de eigenaar bent of al afspraken met de eigenaar hebt gemaakt hierover? Of ben je op een andere manier betrokken bij een initiatief waarbij honderd of meer bomen worden aangeplant? Maar kun je nog hulp gebruiken, bijvoorbeeld advies of een financiële bijdrage? Vul dan dit formulier in!

Dan zetten wij je op de lijst met plantinitiatieven en nemen we contact met je op zodra we een concrete mogelijkheid hebben om je te ondersteunen! Voor specifieke vragen kan je beter even Jiska bellen (zie contactgegevens onderaan).

Bewonersinitiatieven voor een groene buurt

Zijn jullie een bewonersinitiatief en willen jullie je buurt groener en frisser maken? Of wil je meer bomen in de straat en daarmee de hittestress verminderen die de afgelopen jaren zo opspeelde door de hete zomers? Meld je dan aan bij onze partner LSA bewoners en zij helpen je verder.

Zaailingen over

Ben je grondeigenaar en staan er veel ongewenste zaailingen op je terrein? Meld je dan aan bij https://meerbomen.nu/ik-doe-mee/ikmeldeenoogstlocatie/ Zij zorgen dat deze mini-boompjes onder begeleiding door vrijwilligers geoogst worden, om ze op een andere locatie een plekje te geven om verder te groeien.

Zelf boompjes in de tuin zetten

Wil je meedoen met Plan Boom in je eigen tuin? Met de actie ‘Boompjes voor Beginners’ kan je een pakket bestellen met drie boompjes die geschikt zijn voor de meeste tuinen. Het pakket kost 25 euro, inclusief de bezorging. Lees meer over het pakket of bestel hier

Meedoen aan Plan Boom

Wil je graag helpen planten als vrijwilliger? Neem dan even een kijkje op onze projectwebsite voor Plan Boom: Doe mee aan Plan Boom. Weet je nog niet precies hoe je bij zou kunnen dragen aan Plan Boom en/of wil je wel graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat kan ook natuurlijk. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

Meedoen als gemeente

Ook binnen gemeenten kunnen we verschillende acties organiseren, zoals de kortingsactie ‘Boompjes voor beginners’ of uitdeeldagen. Kijk in onze handreiking Plan Boom – Doe mee met uw gemeente voor het aanbod of neem contact op met Jiska van Vliet.

Agroforestry en voedselbossen

Als je zelf aan de slag wilt met voedselbossen of agroforestry, neem dan contact op met Jiska van Vliet

Veelgestelde vragen over het planten van bomen

Welke soorten kan ik het beste aanplanten?

Welke soort of soorten geschikt zijn, hangt heel erg af van de locatie: welke bomen passen in het landschap, hoeveel ruimte is er voor de bomen om uit te groeien, op welke grondsoort komen de bomen te staan? Het uitzoeken van de juiste soorten is dus maatwerk. Wij willen dat de beste boom op de beste plek komt en adviseren graag over soortkeuze. Op de website van onze partner in dit project, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, staat veel informatie over deze soortkeuze. Heb je hier een meer specifieke vraag over dan kan je ook een mailtje naar Sander Nijhuis sturen.

Jullie adviseren om biologisch en inheems plantgoed te gebruiken, waarom?

Inheemse planten, soorten die van nature in Nederland voorkomen, zijn doorgaans aantrekkelijker voor allerlei diersoorten. Door biologisch plantgoed te gebruiken, voorkomen we dat er (resten van) schadelijke bestrijdingsmiddelen op de bomen zitten. In het buitengebied dragen streekeigen soorten ook bij aan het herstel van cultuurhistorisch landschap.

Hoe kom ik aan biologisch en inheems plantgoed?

Dit kun je aan je lokale hovenier of tuincentrum vragen. Die hebben niet altijd biologische planten, maar kunnen ze vaak wel bestellen. Zo steun je ook lokale bedrijven. Daarnaast zijn enkele kwekerijen voor biologische (fruitbomen) in Gelderland, zoals Dependens in Bennekom (http://dependens.nl) en De Sterappel in Varik (http://desterappel.nl).

Hoe kom ik aan geld voor de bomen?

Wij hebben geld van de Nationale Postcode Loterij gekregen om Plan Boom in heel Nederland te organiseren. Daar zit geen geld bij voor de bomen. Wel zijn we met diverse andere partijen in gesprek over de financiering van plantmateriaal. Vaak willen deze organisaties specifieke projecten (mede)financieren. Heb je al concrete plannen voor een wat groter project en wil je hiervoor in aanmerking komen, meld je dan hier aan. Veel gemeenten hebben (kleine) potjes voor groene initiatieven. Bijvoorbeeld vanuit Operatie Steenbreek of voor buurtprojecten. Neem daarvoor contact op met je gemeente. Ook de provincie heeft subsidieregelingen waarvoor je project misschien in aanmerking komt, zoals Biodiversiteit en Landschap of Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap.

Hierboven staan een aantal vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan ook eens op de uitgebreide veelgestelde vragen pagina op de landelijke website van Plan Boom. Kom je er dan nog niet uit, neem contact op met onze medewerker.

Jiska van Vliet on Email
Jiska van Vliet
Jiska van Vliet
Medewerker Natuur en Landbouw bij Natuur en Milieu Gelderland
Jiska houdt zich binnen ons team bezig met natuur en landbouw. Vragen over één van deze onderwerpen? Neem contact op met haar via e-mail (j.vanvliet@natuurenmilieugelderland.nl) of bel haar op 06-29330517