Skip navigation MENU

Plan Boom

Project in regio

Tien miljoen extra bomen planten door heel Nederland. Dat is in het kort het doel van Plan Boom. Bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen. Bovendien maken ze onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. In Gelderland doen we daar natuurlijk ook aan mee. We willen in onze provincie in de komende vier jaar een miljoen extra bomen planten.

Voor en door burgers

Wij zijn heel blij dat we de mogelijkheid krijgen om al deze extra bomen aan te planten. Maar dat kunnen wij niet alleen. Plan Boom doen we daarom ook samen. Samen met andere organisaties en gemeentes, maar vooral ook met burgers en bedrijven. Ken jij een stuk grond waar bomen geplaatst kunnen worden? Of wil je graag helpen planten als vrijwilliger? Neem dan even een kijkje op onze projectwebsite voor Plan Boom:

Doe mee aan Plan Boom

Weet je nog niet precies hoe je bij zou kunnen dragen aan Plan Boom maar wil je wel graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat kan ook natuurlijk. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Zelf boompjes in de tuin zetten

Wil je meedoen met Plan Boom in je eigen tuin? We bieden pakketten aan waarmee je zelf je steentje bij kan dragen aan Plan Boom.
Bij het eerste pakket ontvang je een mooie gele kornoelje, gewone vlier en mispel. Bij het tweede pakket kies je één van deze soorten. De pakketten kosten beide 25 euro en worden gratis thuis bezorgd.

Pakket 1: ‘Ik heb de ruimte’ met drie boompjes voor je eigen tuin.
Pakket 2: ‘Voor mij en ergens anders.’ Je bestelt 1 boompje voor je eigen tuin en wij planten 2 boompjes voor je ergens anders op een mooie locatie.

Omdat het plantseizoen afgelopen is zijn deze pakketten nu niet meer verkrijgbaar. Voor het volgende plantseizoen in het najaar zullen er weer nieuwe pakketten zijn om te bestellen!

Ik zie een geschikte locatie voor bomen. Wat kan ik doen?

Download hier ons informatieblad, met een handig stappenplan dat je kunt doorlopen om je idee te verwezenlijken. En neem vooral ook een kijkje op de uitgebreide veelgestelde vragen pagina op de website van Plan Boom. Daar is heel veel extra uitleg te vinden. Hieronder zullen we ook alvast wat specifieke informatie over planten in Gelderland met jullie delen:

Jullie adviseren om biologisch en inheems plantgoed te gebruiken, waarom?
Inheemse planten, soorten die van nature in Nederland voorkomen, zijn doorgaans aantrekkelijker voor allerlei diersoorten. Door biologisch plantgoed te gebruiken, voorkomen we dat er (resten van) schadelijke bestrijdingsmiddelen op de bomen zitten. In het buitengebied dragen streekeigen soorten ook bij aan het herstel van cultuurhistorisch landschap.

Hoe kom ik aan biologisch en inheems plantgoed?
Dit kun je aan je lokale hovenier of tuincentrum vragen. Die hebben niet altijd biologische planten, maar kunnen ze vaak wel bestellen. Zo steun je ook lokale bedrijven. Daarnaast zijn enkele kwekerijen voor biologische (fruitbomen) in Gelderland, zoals Dependens in Bennekom (http://dependens.nl) en De Sterappel in Varik (http://desterappel.nl).

Welke soorten kan ik het beste aanplanten?
Welke soort of soorten geschikt zijn, hangt heel erg af van de locatie: welke bomen passen in het landschap, hoeveel ruimte is er voor de bomen om uit te groeien, op welke grondsoort komen de bomen te staan. Het uitzoeken van de juiste soorten is dus maatwerk. Wij willen dat de beste boom op de beste plek komt en adviseren graag of soortkeuze. Op de website van onze partner in dit project, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, staatveel informatie over deze soortenkeuze. Heb je hier een meer specifieke vraag dan kan je ook een mailtje naar Sander Nijhuis sturen.

Hoe kom ik aan geld voor de bomen?
Wij hebben geld van de Nationale Postcode Loterij gekregen om Plan Boom in heel Nederland te organiseren. Daar zit geen geld bij voor de bomen. Wel zijn we met diverse andere partijen in gesprek over de financiering van plantmateriaal. Vaak willen deze organisaties specifieke projecten (mede) financieren. Ook kunnen we helpen bij het opzetten van een crowdfundingsactie. Veel gemeenten hebben (kleine) potjes voor groene initiatieven. Bijvoorbeeld vanuit Operatie Steenbreek of voor buurtprojecten. Neem daarvoor contact op met je gemeente. Wil je grotere aantallen bomen planten en ben je op zoek naar financiering? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we helpen zoeken.

Jullie willen ook agroforestry en voedselbossen stimuleren, waar vind ik meer informatie daarover?
Als je zelf aan de slag wilt met voedselbossen of agroforestry, neem dan contact op met Erik-Jan Bijleveld

Erik-Jan Bijleveld on EmailErik-Jan Bijleveld on LinkedinErik-Jan Bijleveld on Twitter
Erik-Jan Bijleveld
Erik-Jan Bijleveld
Natuur en landbouw
Meer weten? Neem contact op met Erik-Jan: e.bijleveld@natuurenmilieugelderland.nl, 06 3371 8399