Parklaan Ede

Parklaan Ede

Acht jaar lang (2017 – 2024) heeft Natuur en Milieu Gelderland samen met de Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME) en inwoners van Bennekom en Ede gepleit voor een alternatief voor de geplande Parklaan. De gemeente Ede wilde aan de oostzijde van de stad een vierbaansweg aanleggen, de zogeheten Parklaan. Deze gedeeltelijk nieuwe weg zou de omgeving flink veranderen, met gevolgen voor de leefomgeving van de bewoners en voor het landschap.

Actie, zienswijzen, handtekeningen, bezwaren

Samen hebben we zienswijzen ingediend, onderzoeken laten doen, actie gevoerd en ruim 1900 handtekeningen opgehaald. In eerste instantie leek de gemeente haar eigen gang te gaan, maar begin 2018 ontstond er een impasse. De gemeente ging vervolgens in gesprek met de tegenstanders van het oorspronkelijke plan, om te zien of we het eens konden worden.

Overeenkomst met gemeente

In december 2018 kwam het tot een overeenkomst met gewijzigde plannen. Onze toenmalige collega Bernhard Oosting heeft hier ontzettend veel werk in gestoken en vertelt: “We hebben meegedacht over de realisatie van een andere Parklaan, met gedegen aandacht voor milieu, natuur en landschap. Dat is gelukt.”

De afspraken in de overeenkomst zijn een oplossing voor drie uitdagingen:

  • de verkeersopgaven van de gemeente
  • het leefmilieu van aanwonenden van de Zandlaan
  • het unieke historische landschap met natuurwaarden.

Onderdeel van de overeenkomst is dat de bezwaren tegen het bestemmingsplan Parklaan worden ingetrokken, zodat de gemeente Ede kon starten met de uitvoering.

Betere plannen

De aanpassingen zijn vooral gedaan in het zuidelijk deel van de Parklaan (tussen de Enkalaan en de A12).

  • Geen vierbaansweg, maar, maar 2 banen, gescheiden door een middenberm.
  • Geen 80 maar 50 kilometer per uur.
  • Geen verkeerslichten, maar rotondes bij de Enkalaan en de Zandlaan.

Andere afspraken

Het groen dat toch moet wijken zal worden gecompenseerd. Er zal veel aandacht gaan naar een goede landschappelijke inpassing van de Parklaan.

Tegelijkertijd ging er een project van start om duurzame mobiliteit in Ede actief te bevorderen, ten behoeve van luchtkwaliteit, leefomgeving, natuur en landschap. Dat project is inmiddels ook afgerond.

Toekomstbestendig

Met het nieuwe ontwerp kan de ontsluiting van Ede-Oost tot 2030 goed opgevangen worden. Tegelijkertijd wordt de komende jaren ingezet op vormen van duurzame mobiliteit om de groei van het autoverkeer te beperken. Mochten er in de toekomst toch verkeersproblemen ontstaan, dan maken gemeente en betrokken partijen gezamenlijk nieuwe afspraken.

Documenten

Parklaan, aanpassingen 2018 Totaalplan
Parklaan, aanpassingen 2018 Zuidelijk deel

 

Goed werk van Natuur & Milieu Gelderland

Profiel Maarten Witberg

Maarten Witberg

Ruimte en gebiedsontwikkeling