Sport Support Arnhem wint Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs

Sport Support Arnhem wint Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2023

Op vrijdag 1 december is de zesde Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs uitgereikt. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de raadszaal van het Arnhemse stadhuis. Er waren dit jaar 24 inzendingen, meer dan ooit. Een onafhankelijke jury heeft de drie winnaars geselecteerd. De jury bestaat uit Frank Croes (voorzitter, programmamanager Circulaire Economie HAN en adviseur duurzame transitie), Petra Souwerbren (directeur Natuur en Milieu Gelderland) en Grieta Spannenburg (milieukundige en meteoroloog).

Stichting Sport Support Arnhem

Stichting Sport Support Arnhem

De eerste prijs is gewonnen door Stichting Sport Support Arnhem en heeft een cheque van € 5000, een cheque van 500 Arnhems Hert en de schaal Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2023 ontvangen. Deze stichting wil voor alle Arnhemmers sporten mogelijk maken door gebruikte en restpartijen van sportkleding en -spullen in te zamelen, zo nodig te (laten) repareren en uit te delen aan mensen die het nodig hebben.

BuurtKlusBedrijf Geitenkamp

BuurtKlusBedrijf Geitenkamp

De tweede prijs, een cheque van € 2500, ging naar BuurtKlusBedrijf Geitenkamp dat buurtbewoners gratis energiebesparende maatregelen aanbiedt. Het bedrijf leidt daarvoor mensen op die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Doel is het verminderen van de energiearmoede en het bouwen van het sociale weefsel in de wijk. Het geldbedrag draagt bij aan het casco gehuurde pand optimaal in te richten om het bruisende hart van de Geitenkamp te kunnen worden.

Symbiomatter

Symbiomatter

De derde prijs, een cheque van € 1500, is gewonnen door Symbiomatter. Dit bedrijf ontwikkelt biologisch afbreekbaar zachtschuim van restafval uit Gelderse peulvruchtenfabriek als alternatief voor plastic schuim. Dat vermindert de afvalberg van fossiel schuim aanzienlijk. Symbiomatter deelt hierover kennis via publicatie van een boek. Volgend jaar wordt een patent verwacht.

“De verscheidenheid aan inzendingen geeft blijk van een grote rijkdom aan lokaal initiatief. Het lef om te willen investeren in mooie duurzame materialen en het verlengen van de levensduur van gebruiksvoorwerpen, een bijdrage te leveren aan een sterke verbinding in de wijk of buurt, te investeren in biodiversiteit en een groene stad, te investeren in sport, goede voeding en gezondheid, te willen bijdragen aan bewustwording bij kinderen over duurzaamheid en te willen investeren in energietransitie of kansengelijkheid laat zien wat er in Arnhem leeft!”

Frank Croes, voorzitter van de jury, over de inzendingen

Grote rijkdom aan lokale initiatieven

De naamgever van de prijs is Arnhemse wereldverbeteraar Dirk Zeldenrust. Dirk bezat een combinatie aan talenten en een onvermoeibaar doorzettingsvermogen die hem uniek en onvergetelijk maakten. Hij bracht op een spontane en voor iedereen begrijpelijke manier zijn duurzame boodschap. Geen wolligheid: de aarde heeft nú hulp nodig! Dat was de boodschap van Dirk. Na zijn dood in 2017 is de Club van Dirk opgericht om de duurzaamheidsprijs in zijn nagedachtenis vorm te geven.

De prijs wordt ter beschikking gesteld uit het Fonds van Dirk dat gevuld wordt door personen, organisaties, bedrijven en de gemeente Arnhem die het gedachtegoed van Dirk en/of duurzame projecten en initiatieven een warm hart toedragen. Doel van de prijs is duurzame activiteiten en projecten in Arnhem stimuleren.

Prijswinnaars voorgaande jaren

Het Duurzaam Textielatelier, de prijswinnaar van 2022, deed verslag van besteding van de prijs. Het atelier organiseert iedere dinsdagochtend in De Nieuwe Hommel een bijeenkomst waar een multiculturele groep van vooral vrouwen komt, die kleding willen maken of herstellen. En daarnaast kunnen bezoekers advies krijgen over energieverbruik en duurzaamheid. De prijs uit 2022 is onder meer besteed aan naaimachines en aanschaf van stoffen.

Voorgaande jaren ging de prijs naar Duurzaam textielatelier (2022), Natuurcentrum Arnhem (2021) voor een educatief bijenproject, Kweekland (2020) voor aanleg van een voedselbos, Stichting RecaP (2019) voor hergebruik van hout en kledingatelier DierbaarGoed (2018).

Alle inzenders en winnaars, van harte gefeliciteerd, een duurzame samenleving bouwen wij samen!

Meer info en de video van de prijsuitreiking is terug te kijken op de website van De Groene Vos.