Henk Hendriks: van Ethiopisch landbouwproject naar Eerbeeks voedselbos

Oud-deelnemer aan onze Voedselboscursus Henk Hendriks vertelt over zijn bijzondere stap van ontwikkelingswerker naar eigenaar van een voedselbos. Wat heeft de cursus hem gebracht? Een klein jaar geleden zetten hij zijn eerste stappen op een kale, oude maisakker, iets meer dan een hectare groot, op weg naar een productief voedselbos. Inmiddels ontstaan hier de contouren van een weelderig, biodivers en vruchtbaar stukje aarde vlakbij Eerbeek. De eerste huishoudens hebben zelfs al een kleinfruit-abonnement. Dit jaar wil Henk groeien naar 20 abonnementen, en volgend jaar naar 50.

21 maart 2022

Cursus voedselbos: een echte aanrader

De countouren van een divers en biodivers terrein

Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Henk, van oorsprong civiel ingenieur en voormalig ontwikkelingswerker, zoekt daarom actief naar de kennis die hij nodig heeft om van zijn voedselbos een succes te maken. Na een opleiding permacultuur volgde hij in 2021 ook de cursus Voedselbosontwerp bij Natuur en Milieu Gelderland.

Zéker een aanrader, zegt hij. Het gemaakte vlekkenplan helpt om te komen tot een goede combinatie van verschillende soorten. Daarnaast is het netwerk van docenten en cursisten heel waardevol. Dat de cursus op verschillende voedselboslocaties plaatsvindt met behulp van diverse gastdocenten, benoemt hij ook als meerwaarde. ‘Echt een goede mix van praktijk en theorie’, zegt hij.

Boomblad en bloeiboog

Een gezellige groep vrijwilligers steekt geregeld de handen uit de mouwen

Rondom de akker in Eerbeek is een gezellige groep vrijwilligers ontstaan die zich in willen zetten voor biodiversiteit en gezond voedsel. Inmiddels is een bomenrand aangeplant met 20 inheemse soorten. Hierdoor ontstaat een bloeiboog van februari tot oktober voor insecten. Langs de boomgaard staat een haag van winterlinde.

Over elke soort heeft Henk wel wat te vertellen. “Wist je dat je het blad van de winterlinde kunt eten omdat het gemakkelijk verteert? Dat betekent dat het ook flink bijdraagt aan bodemverbetering als de bladeren op de grond liggen. Wilgen groeien ook snel, blad en hout zullen ook aan de bodem worden toegevoegd. Er komt dan meer humus (koolstof) in de bodem. Ook houdt de bodem dan meer water vast zodat de gewassen beter bestand zijn tegen droogte.”

De hoogstamappelbomen en notenbomen zullen pas over een jaar of tien vrucht dragen. Daarom zijn er ook laagstambomen geplant, die volgend jaar hun eerste oogst zullen produceren. De aardbeien, bessen, rabarber en asperges doen dat dit jaar al. Zo aan het prille begin van de lente kijkt Henk verlangend uit naar het groeiseizoen. ‘Kom vooral kijken!’ deelt hij zijn enthousiasme aan iedereen die het horen wil. Vanwege de jonge beplanting wel graag op afspraak.

Online een kijkje nemen kan via de facebookpagina ‘Voedselbos Eerbeek’, er staan al lekker veel foto’s. Vrijwilliger worden of een abonnement afsluiten kan natuurlijk ook. Stuur gerust een pb’tje als je een keer wilt kijken.