Waarom deze handreiking?
Ondanks Europese afspraken over de bescherming van soorten en habitats gaat het niet goed met vogels en vleermuizen. Door de energietransitie komt daar een extra drukfactor bij. Dit leidt tot een dubbele uitdaging. Aan de ene kant dreigt een verslechtering voor soorten die in het bijzonder kwetsbaar zijn voor de energietransitie. Aan de andere kant kan een barrière ontstaan voor de doorgang van nieuwe energieprojecten, door een gebrek aan draagvlak of juridische ruimte. Dat kan anders.
Met deze handreiking adresseren we deze dubbele uitdaging en stimuleren we betrokkenen om onze aanbevelingen in de praktijk te brengen of het gesprek hierover te starten. Door preventief extra maatregelen te treffen, krijgen de betreffende populaties een positieve impuls en behouden we speelruimte voor de energietransitie.
Voor wie?
De handreiking biedt een denkkader voor coördinatoren, bestuurders en andere partijen die betrokken zijn bij lopende trajecten voor natuur- of gebiedsontwikkeling. Daarnaast dagen we andere geïnteresseerden uit om hier aandacht voor te vragen.
Hoe houd je bij stikstofmaatregelen, bosaanplant of plannen voor klimaatadaptatie rekening met de belangen van kwetsbare soorten? Hoe kun je extra maatregelen meekoppelen? En waar valt winst te behalen door geplande ingrepen slimmer of anders aan te vliegen? Zo maken we de energietransitie kansrijker.
Bescherming van vogels en vleermuizen
Door met de bril van vogels en vleermuizen naar hun bewegingen door het landschap te kijken, kan duidelijk worden waar welke maatregelen nodig zijn. In de handreiking worden zeven vleermuissoorten en negentien vogelsoorten aan je voorgesteld. Per soort wordt beschreven wat hun algemene beschermingsstatus en ecologie is, zodat daar op geanticipeerd kan worden. Ook vind je factsheets die ieder dier uitlichten. Daarnaast kunnen onze adviezen en maatregelen voor veel meer soorten positief uitpakken.
Help mee
Laat ons weten wat je van deze handreiking vindt en waar jij bijvoorbeeld als gebiedsontwikkelaar, natuurbeheerder of andere betrokkene tegenaan loopt. Stuur ons een mail op info@natuurenmilieufederaties.nl. Graag gaan we met je in gesprek!
Tags: