Fruitteler (bijna) zonder gif

Hoe fruitteler Gerrit zijn gifgebruik terugbracht naar (bijna) nul

Acht jaar geleden een harde, levenloze bodem. Nu krioelt het van het bodemleven in de Betuwse boomgaard van Gerrit Verweij de Geus. Prachtig, maar het ging niet vanzelf.

Hoe deed 'ie dat?

Het klinkt prachtig. En het is ook prachtig! Maar het was geen gemakkelijke weg voor de Betuwse fruitteler Gerrit Verweij de Geus.

Wat doet hij bijvoorbeeld met spint? “We zijn jaren geleden begonnen met roofmijten uit te zetten. Daardoor kon ik van veel spuiten naar niet meer spuiten tegen spint. Helemaal niks, nooit!”

Jonge torenvalken

Jonge torenvalken

De bloemenrijen tussen de fruitbomen trekken bijen en andere insecten aan, het snoeihout onder de perenbomen laat hij liggen. Daar zitten oorwurmen in, die de perenbladvlo bestrijden. En sinds hij nestkasten voor torenvalken heeft staan, heeft hij eigenlijk geen last meer van muizen. “En het is mooi om te kijken ook, hoor, als je weer een stel jonge torenvalken rond ziet vliegen”, zegt Gerrit.

Bult van leven

Bult van leven

Hij is gestopt met kali-meststof. “In een studiegroepje voor natuurinclusieve landbouw keken we naar een grondmonster en zag ik dat ik de bodem zowat vergiftigd had met al die kali. Helemaal dood. En nu – hij laat een handvol aarde zien – is het een bult van leven. Daar wordt de bodem mooi luchtig van!”

Toch is het nog te risicovol om chemie helemaal los te laten. Maar door alle stappen die hij wél heeft gezet, barst het in zijn boomgaard inmiddels van bijen, vlinders en andere insecten.

Collega-fruittelers

Fruittelers kunnen verschillende stappen nemen waar je meteen profijt van hebt, zonder dat je direct ‘biologisch’ hoeft te worden. “En je hebt er ook plezier van,” zegt Gerrit midden tussen de madeliefjes. Hij moedigt zijn collega-fruittelers dan ook aan om te onderzoeken op welke manier zij meer ruimte kunnen bieden aan natuur in hun bedrijf.

Gerrit in actie zien? Als één van onze inspiratieboeren voor natuurinclusieve landbouw vertelt hij graag meer.

Meer informatie bij:

Profiel Welmoed Rijpkema

Welmoed Rijpkema

Natuurinclusieve landbouw