Een flinke hap uit de voedselverspilling

Een flinke hap uit de voedselverspilling

We kijken trots terug op 2023, omdat het gelukt is professionele keukens te helpen met het verminderen van voedselverspilling.

12 januari 2024

Er doen 148 ondernemers in de horeca, catering en de zorg mee aan het programma Gelderland van Morgen. Onze partner Greendish voerde het project uit, en wij verzorgden de communicatie.

De deelnemers kregen tips en begeleiding van Greendish hoe voedselverspilling te voorkomen. Dat werkte. Bij elkaar leidde dat tot een forse kostenbesparing van in totaal ruim 310 duizend euro!

Tweemaal winst

Wil je thuis nog wel eens een kliekje opwarmen, in een restaurant kun je daar niet mee aankomen. Bovendien willen professionele keukens hun klanten keuzemogelijkheden bieden – dat moet je dan wél allemaal op voorraad hebben. En dus blijft er voorraad over.

Met de praktische begeleiding vanuit Gelderland van Morgen kon er flinke winst geboekt worden, terwijl service en kwaliteit behouden bleven. Een van die tips is bijvoorbeeld om kleinere porties te serveren, met de optie om zonder extra kosten bij te bestellen. Hierdoor bleef er veel minder vaak eten op de borden liggen. Ook de tip om niet gebruikte voorraden te verwerken tot soep leverde mooie resultaten op.

Naast voedselverspilling ging een aantal deelnemers ook aan de slag met een groter aanbod van plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten.

Cijfers

Voedselproductie neemt enorm veel ruimte in beslag en brengt een grote milieubelasting met zich mee, door watergebruik en alle energie die nodig is voor oogst, opslag, verwerking en transport. Het is dus ongelooflijk jammer dat er zoveel voedsel in de prullenbak verdwijnt, en fantastisch dat het is gelukt om dat te verminderen.

Waar hebben we het precies over? Vanaf de start van Gelderland van Morgen in 2022 tot en met 2023 is:

  • 626.239 kilo minder CO2 uitgestoten. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van ruim 32 huishoudens*.
  • Ruim 44 duizend kilo minder voedsel weggegooid. Dat is te vergelijken met .. ehm, nou gewoon veel 🙂 . Gemiddeld 300 kilo per deelnemende organisatie.
  • Deze milieuwinst betaalde zich ook letterlijk uit in een forse kostenbesparing van in totaal ruim 310 duizend euro. 
  • Dus gemiddeld zo’n 2000 euro per deelnemende organisatie. Uiteraard bij de een meer dan de ander, maar het is duidelijk dat er winst te halen valt door maatregelen te nemen tegen voedselverspilling.

Gelderland van Morgen

Aanmelden is niet meer mogelijk, maar het project loopt nog tot juni 2024. Daarna zullen de eindresultaten bekend gemaakt worden.

* bron: Milieu Centraal nov. 2023