Dia Vennis, van actiecomité naar energieboswachter

Van actiecomité naar energieboswachter

Dia VennisVanuit de paradijselijke tuin van Dia Vennis in buurtschap Reeth is de A15 continu te horen. Door de boombladeren schemert een windmolen. Ook de Betuweroute, bedrijvenpark15 en de geplande Railterminal Gelderland liggen op steenworp afstand. Dia Vennis overdrijft niet als ze zegt dat deze buurtschap ten zuiden van Elst te maken heeft met ‘veel industriële projecten’.

Bijna twintig jaar geleden kwam ze samen met buurtgenoten in actie tegen de plannen om windmolens ‘in de achtertuin’ te plaatsen. Ze kwamen er toch en gelukkig valt het enorm mee. “We hoorden vooral negatieve verhalen, dat schrikt mensen af. Wat scheelt is dat we tijdens dat hele proces on speaking terms zijn gebleven met de ontwikkelaar. Ik heb véél kopjes koffie gedronken,” lacht ze. Nog altijd is er rechtstreeks contact. “De afspraak is dat de slagschaduw niet in onze woonkamer komt. Als dat gebeurt, is een belletje voldoende om de molens stil te zetten.”

Groningen

Sterker nog, ze vindt dat er nog veel meer windmolens moeten komen. “Wat mij betreft langs de hele A15. Weet je, ik kom oorspronkelijk uit Groningen – ik weet wat de gaswinning daar kapot heeft gemaakt. We kunnen die mensen niet in de kou laten staan, we móeten vaart maken met de energietransitie.” Ze is inmiddels gastvrouw bij de Mussenhut, een ontvangstruimte bij de windmolens. Daar vertelt ze bezoekers uit het hele land dat ‘echt het allerbelangrijkste’ is hoe je met elkaar omgaat in deze processen.

De acties tegen windmolens kregen een positief vervolg in Reeth. “Vanuit waar we tégen waren, zijn we erg naar elkaar toegegroeid. Inmiddels is daaruit een buurtvereniging ontstaan die zich inzet voor een mooie, leefbare omgeving” vertelt Dia.

Energieboswachter

Overhandigen certificaat energieboswachterZe hebben zelfs een gezamenlijke energiecoöperatie opgericht en een boer gevonden die zijn weiland beschikbaar stelt voor een zonnepark. “Het was in gebruik voor intensieve veehouderij. Wij gaan er nu iets moois van maken voor de buurt, een ontmoetingsplek waar ook dieren, insecten en inheemse planten thuis zijn.” Samen met twee buurtgenoten volgde ze daarom de cursus Energieboswachter. “Je hoeft niet zelf een ecoloog te worden. Wat je vooral leert, is welke kennis je nodig hebt en bij wie je die kunt halen. Als gemeenteraadslid en voormalig makelaar heb ik veel contacten in deze omgeving, dus het is heel leuk om met allerlei mensen samen te werken.
“Ons doel is dat de patrijs hier terugkeert. Dus nu ben ik wéér kopjes koffie aan het drinken, bij boeren en particuliere grondeigenaren in de buurt. We gaan starten met een project Akkerranden, waarbij we met kruidenrijke randen en heggen schuilplaatsen willen bieden aan vogels en kleine dieren. En bijna iedereen doet mee!”

Koffie

Het is een ingewikkelde opgave om een gezond ecosysteem te bevorderen waarin planten, dieren en insecten kunnen floreren, waarin mensen welkom zijn én waar ook nog energie wordt opgewekt. Ga er maar aan staan als projectontwikkelaar. Dia: “Ik kan alleen maar zeggen: zoek de samenwerking met de omgeving, met mensen die daadwerkelijk mee willen denken.” Hoe je dat doet? Dia lacht. Dat worden nog veel kopjes koffie!