Gezamenlijke ontwerpprincipes formuleren
Gezamenlijke ontwerpprincipes formuleren
15 juni 2022
Op woensdag 15 juni hadden we een tweede bijeenkomst met de omwonenden en belanghebbenden van de energietuin in Zelhem, Bronckhorst. De eerste avond zochten we vooral naar de huidige waarden en kansen van het gebied. Deze avond gingen we op zoek naar gezamenlijke ontwerpprincipes. Deze principes zullen dienen als leidraad in het verdere ontwerp.
Wat is een energietuin ook alweer?
Omdat er wat nieuwe gezichten waren, begonnen we met een presentatie over ‘wat is een Energietuin nou eigenlijk’? Nog een keer in het kort: in een energietuin wordt duurzame energie wordt opgewekt [meestal met zonnepanelen] terwijl er ook ruimte is voor natuur en recreatie. Het wordt een plek waar je graag bent, om te ontspannen en de omgeving te beleven.
Sleetje rijden
Vervolgens kwamen we terug op de opgehaalde input van de vorige sessie. Het team is sindsdien met de input aan de slag gegaan (zie blog 3), dus deze terugkoppeling was een reality check: hebben we de input op de juiste manier geïnterpreteerd?
We bleken gelukkig nog altijd op één lijn te zitten. Kwaliteiten die volmondig werden onderstreept zijn bijvoorbeeld rust, ruimte, het afgesproken beplantingsplan en de vele soorten planten en dieren in het gebied, zoals dassen, bunzings, wezels, reeën en ander klein wild. En natuurlijk is de bult ideaal voor sleetje rijden in de winter!
Zowel omwonenden als het team zien dat de verbinding tussen de wandelpaden verbeterd kunnen worden. Nu lopen mensen soms over wegen waar ook auto’s rijden; dat is niet altijd even rustig en veilig.
Ontwerpprincipes
Na deze terugkoppeling, gingen we in groepjes aan de slag. De opdracht was om ontwerpprincipes te formuleren vanuit de kansen en kwaliteiten in het gebied. Eén groepje had eigenlijk het beste idee van de avond door met de kaart naar buiten te gaan en daar te schetsen. Zo genoten ze tegelijk van de heerlijke zomeravond.
Er kwamen allerlei ideeën uit de verschillende groepjes, maar de wens naar rust en ruimte in het gebied werd het meeste genoemd. Dit gebied moet niet verstoord worden en geen pretpark zijn. Mensen willen hier in alle rust kunnen genieten van de natuur.
En dan nu
Alle verschillende ontwerpprincipes die naar voren zijn gebracht, verwerken wij tot een inzichtelijke kaart, zoiets als op de onderstaande afbeelding. Een mooie klus voor in de zomermaanden.
In het najaar gaan we samen met de omwonenden en andere betrokkenen verder met de invulling van de plannen voor de Energietuin. Dan op weer een locatie dichterbij de belt, namelijk bij de ZAMC, de Zelhemse Auto- en Motorclub. Ik kijk ernaar uit.
Nando Habraken is vanuit Natuur en Milieu Gelderland procesbegeleider voor de transformatie van de voormalige vuilstort De Langenberg bij Zelhem naar een energietuin vol duurzame energie én biodiversiteit.