De laatste handtekening gezet

De laatste handtekening gezet

16 november 2021

We kunnen van start met de ontwikkeling van Energietuin De Langenberg!

Vandaag hebben alle partijen van de kerngroep de samenwerkingsovereenkomst ondertekend:

Een positieve afronding van een eerste, belangrijke fase. En nu door met het vervolg: de ontwikkeling van Energietuin De Langenberg!

 

Een bult in de achterhoek

De Langenberg is een fantastisch terrein. Ik voel vandaag weer hoe bijzonder deze plek is. Een hoge bult is zeldzaam in het Achterhoekse landschap. Als je er bovenop staat, heb je een mooi overzicht over de omgeving. De mensen die hier vaker komen of zelfs elke dag hier een ommetje maken, die hebben het getroffen. Een mooie plek dichtbij het dorp waar je in alle rust een stukje kunt wandelen, met of zonder hond.

 

 

Wat we geleerd hebben van eerdere energietuinen in Nederland is dat de bijzonderheid van de locatie cruciaal is. Als we dan, zoals hier, kunnen werken met een oude vuilnisbelt die is omgetoverd tot uitzichtpunt en ecologische hotspot, dan krijg ik meteen het gevoel dat we hier een heel mooi project van kunnen maken.

We gaan deze energietuin op een participatieve manier ontwerpen. Er is geen vaste manier waarop participatief ontwerpen altijd moet verlopen, dat is afhankelijk van de mensen die meedoen met het ontwerp en van de ambities die worden gesteld gedurende het project. Wel gaan we uit van minimaal co-creatie en willen we echt gebiedsgericht aan de slag gaan. .

Bovendien gaan we natuurlijk uit van de uitgangspunten van het concept ‘energietuin’.

 

Duurzame energie en participatief ontwerpen

Participatief ontwerpen is geen recente ontwikkeling, maar deze aanpak wordt nog zelden toegepast bij het ontwerp van hernieuwbare energieprojecten. Investeerders, ontwikkelaars en/of landeigenaren ontwikkelen hun plannen vaak vanuit een technisch-economisch perspectief, waarbij zij geen meerwaarde zien in het vroeg betrekken van de omgeving. ‘Participatie’ betekent meestal inspraak op het laatste ontwerp en mogelijk enige financiële compensatie of financiële participatie. In de Energietuinen wordt de omgeving vanaf het begin betrokken. Er hoeft immers nog geen plantekening te zijn om al een goed gesprek te kunnen voeren met de omgeving. Door vroeg in het traject meer tijd te investeren in de betrokkenheid van de omgeving loopt het proces later soepeler.

 

Nando Habraken is vanuit Natuur en Milieu Gelderland procesbegeleider voor de transformatie van de voormalige vuilstort De Langenberg bij Zelhem naar een energietuin vol duurzame energie én biodiversiteit.