Gelderland van Morgen
Gelderland van Morgen: meer plantaardig voedsel en minder voedselverspilling
Natuur en Milieu Gelderland werkte afgelopen jaren samen met Greendish en tal van partners aan het verduurzamen van het voedselaanbod in Gelderland. De focus lag daarbij op minder voedsel verspillen en meer plantaardig eten. Het programma startte in januari 2022 en liep tot juni 2024. In 2,5 jaar tijd is op 132 Gelderse locaties in de horeca, zorg en catering het voedselaanbod veranderd én verduurzaamd. Met goede resultaten!
Dankzij Gelderland van Morgen is
- ruim 114.000 kilo voedsel gered van de vuilnisbak
- de uitstoot van ruim 1,7 miljoen kg CO2 voorkomen
- en bovendien is ruim 800.000 euro bespaard.
Een overzicht van de resultaten kun je hier vinden.
Over het programma Gelderland van Morgen
Tijdens het programma adviseert en begeleidt Greendish bedrijven om het voedselaanbod te verduurzamen en gezonder te maken. Hierbij is ook veel aandacht voor het verbeteren van marges en gasttevredenheid.
Wat levert het op?
Er worden goede resultaten behaald op kostenbesparing, minder verspilling, meer inzicht in inkoop en minder CO2 uitstoot. Er tot nu toe maar liefst 317 ton CO2-eq bespaard. Dit staat gelijk aan 35 autoritjes rond de wereld. Een veelbelovende tussenstand: omdat het programma nog loopt en veel ondernemers nog bezig zijn met het traject zal de uiteindelijke besparing veel groter zijn.
Kleine stappen, groot effect
Van de ondernemers die bezig zijn met het thema voedselverspilling, staat de teller op 26.835 kilo minder verspild voedsel. Gemiddeld gaat dit per ondernemer over 20-60% minder verspilling. Bij ziekenhuis St Jansdal is het resultaat groter: maar liefst 65% minder voedselverspilling. Door het aanpassen van de menukaart met meer plantaardige eiwitten wordt per bedrijf 10-30% CO2-eq bespaard. Meedoen is daarnaast ook voor de ondernemers zelf van grote waarde: het levert inzicht op in de eigen bedrijfsvoering, tevreden gasten, doorgaans meer inkomsten, én het milieu is erbij gebaat.
Hotel Restaurant Bertram uit Bredevoort deelt:
“De meest waardevolle zaken die we uit dit project hebben gehaald zijn; meer inzicht, betere communicatie naar de gasten en het team, beter hergebruik van voedselresten, het zelf klaarmaken van producten en gerechten, kostenbesparing én margeverbetering.” – Siebrand Miedema, gastheer bij Hotel Restaurant Bertram
Doel
Provincie Gelderland wil de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50% verminderen. Daarnaast wil provincie Gelderland de dierlijke eiwitconsumptie van consumenten verminderen en het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie vergroten. Zo werkt Gelderland aan zorgvuldiger gebruik van grondstoffen en een klimaatneutraal Gelderland in 2050. Provincie Gelderland subsidieert 50% van de kosten van Gelderland van Morgen.
Gemeenten dragen bij
Gemeente Arnhem, Druten, Wijchen, Berg en Dal, Nijmegen en Harderwijk zijn aangesloten bij Gelderland van Morgen. Zij stimuleren ondernemers in hun regio om mee te doen, en leveren een financiële bijdrage aan de deelnamekosten van ondernemers die aan de slag willen.
Samen met partners
Gelderland van Morgen is een initiatief van de provincie Gelderland en wordt uitgevoerd door Greendish in samenwerking met Natuur en Milieu Gelderland, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Stichting VoedselSurplus, Bidfood en andere partners.
Meer informatie?
Alle informatie over het project en de resultaten zijn te vinden op Gelderland van Morgen.
Tags:
Ingrid Kerkvliet
Projectleider korte ketens, voedsellandschappen, gezonde leefomgeving