Gelderland van Morgen wegens succes verlengd

Gelderland van Morgen wegens succes verlengd

Meer dan honderd Gelderse ondernemers in de horeca, zorg en catering zijn aan de slag gegaan om voedselverspilling terug te dringen.

5 september 2023

Bespaard: 35 rondjes om de aarde

Wegens prachtige resultaten is het programma Gelderland van Morgen verlengd. Meer dan honderd ondernemers en organisaties in de horeca, zorg en catering in Gelderland zijn aan de slag gegaan om voedselverspilling tegen te gaan en meer plantaardige gerechten op het menu te zetten. In anderhalf jaar tijd heeft Gelderland van Morgen samen met ondernemers maar liefst 317 ton CO2-eq bespaard. Dit staat gelijk aan 35 autoritjes rond de wereld. Een veelbelovende tussenstand: omdat het programma nog loopt en veel ondernemers nog bezig zijn met het traject zal de uiteindelijke besparing veel groter zijn.

Programmamanager Yumi Overbeeke van Greendish, waarmee we in de uitvoering van dit project samenwerken, is trots: “De diversiteit aan deelnemers laat zien dat voedselduurzaamheid binnen steeds meer organisaties leeft. Van cafetaria tot cateringlocatie en ziekenhuizen. Deze deelnemers bewijzen dat je met kleine stappen veel positieve milieu- én financiële impact maakt.”

Kleine stappen, groot effect 

Van de ondernemers die bezig zijn met het thema voedselverspilling, staat de teller op 26.835 kilo minder voedsel verspild. Per ondernemer wordt dankzij Gelderland van Morgen 20-60% minder voedsel verspild. Bij ziekenhuis St Jansdal is het resultaat groter: maar liefst 65% minder voedselverspilling. Door het aanpassen van de menukaart met meer plantaardige eiwitten wordt per bedrijf 10-30% CO2-eq bespaard. Meedoen is daarnaast ook voor de ondernemers zelf van grote waarde: het levert inzicht op in de eigen bedrijfsvoering, tevreden gasten, doorgaans meer inkomsten, én het milieu is erbij gebaat.

Praktisch aan de slag

Met praktische adviezen van Greendish kan de ondernemer gemakkelijk aan de slag: bijvoorbeeld door op vrijdag soep van restjes serveren, kortingsstickers te plakken op producten die snel geconsumeerd moeten worden, en de gehaktbal nog maar drie keer per week op het menu te plaatsen in plaats van iedere dag. Ook door het aanbod aan te passen aan de persoonlijke wens van de gast, dus bijvoorbeeld niet automatisch bijgerechten serveren maar dit op aanvraag te doen, wordt verspilling tegengegaan.

Door uit te nodigen bepaalde producten te proeven, nieuwe (plantaardige) producten voordelig aan te bieden en te laten zien wat de duurzame keuzes op het menu zijn, wordt de gast meegenomen in de duurzame keuzes van de ondernemer, én blijft de tevredenheid geborgd.

Laatste kans

Dit is de laatste kans voor ondernemers en organisaties in de horeca, zorg en catering in Gelderland om met 50% subsidie aan te sluiten bij Gelderland van Morgen. In Harderwijk, Arnhem, Druten, Wijchen en Berg en Dal draagt de gemeente bij aan de kosten, zodat het voor ondernemers in deze gemeenten extra voordelig is om deel te nemen. Tot 31 december 2023 is het mogelijk aan te melden via gelderlandvanmorgen.nl.

“De meest waardevolle zaken die we uit dit project hebben gehaald zijn; meer inzicht, betere communicatie naar de gasten en het team, beter hergebruik van voedselresten, het zelf klaarmaken van producten en gerechten, kostenbesparing én margeverbetering.” – Siebrand Miedema, gastheer bij Hotel Restaurant Bertram 

Gelderland van Morgen is geïnitieerd door de provincie Gelderland en wordt uitgevoerd door Greendish in samenwerking met Natuur en Milieu Gelderland, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Stichting VoedselSurplus en Bidfood.