Oude bosgroeiplaatsen bedreigd

Oude bosgroeiplaatsen bedreigd

Schatkistjes van biodiversiteit zijn het. Gebiedjes waar al sinds 1830 onafgebroken bos staat. Nu worden ze bedreigd.

Dit kaartje van Gelderland toont alle “oude bosgroeiplaatsen”. Dat zijn plekken en plekjes die sinds 1830 (kadastrale kaart) bosgrond zijn.

Er staan dus niet per se hele oude bomen, vaak is het hakhout of productiebos. De ecologische waarde zit hem in de bosgrond.

Oude bosgroeiplaatsen vertegenwoordigen een waarde die vergelijkbaar is met cultuurhistorisch erfgoed en zijn net zo beschermwaardig, zo sprak Rienk Jan Bijlsma van de WUR in 2023 Provinciale Staten toe. Want:

  • ze vormen de uitvalsbasis voor herstel van biodiversiteit;
  • er komen karakteristieke soorten zoals de bosanemoon voor;
  • en ze hebben vaak een hoge landschappelijke waarde.

Voorbeeld: stukje Achterhoek

Hier ingezoomd op een stukje Achterhoek. De oude bosgroeiplaatsen worden sinds 2023 beschermd in de Omgevingsverordening met heldere criteria en een duidelijke kaart.

Opheffing bescherming dreigt

Maar volgens het coalitieakkoord van Gelderland moet die bescherming alweer verdwijnen. Het voorstel is om alle bosgroeiplaatsen buiten beschermde natuur weer van deze kaart te halen. Dat gaat om honderden gebiedjes: van alle vlekken op de kaart links dreigt de bescherming te worden opgeheven. Kleine, maar zeer waardevolle schatkistjes van biodiversiteit, van in totaal zo’n 2000 hectare.

Door de bescherming er af te halen kunnen gemeenten nu besluiten bestemmingen te wijzigen. Eigenaren kunnen ontheffing herplant op een andere locatie krijgen. Maar herplant kan nooit de waarde terugkrijgen van bijna 200 jaar ononderbroken bosgroei.

Het zijn soms maar kleine stukjes, maar het gaat totaal om 2000 hectare waardevol gebied.

Deze bestaande prachtige landschapselementen kunnen bovendien een mooie basis vormen voor groenblauwe dooradering, basiskwaliteit natuur en natuurherstel – allemaal belangrijke opgaven voor de komende jaren.

Opnieuw: voorbeeld Achterhoek

Ingezoomd op het zelfde stukje Achterhoek gaat het om tientallen waardevolle stukjes bodem. Elke vlek op het kaartje links staat voor oude bosgroeiplaats die bescherming dreigt kwijt te raken.

Naast de kostbare bodemwaarde die verloren dreigt te gaan, zal dit ook het karakteristieke coulisselandschap van de Achterhoek bedreigen.

 

NB. de kaartjes op deze pagina komen uit het Nationaal Georegister.