Coöperatie IJsselmarke gestart

Coöperatie IJsselmarke van start

Op een prachtige zomeravond vierden boeren en burgers de officiële start van coöperatie IJsselmarke.

Een feestje waard!

Van voedselnetwerk naar coöperatie IJsselmarke: een feestje waard! Op 3 juli vierden de deelnemers deze mooie stap bij de Vroolijke Frans in Brummen.

De marke: een oud begrip

Het begrip ‘marke’ komt uit de middeleeuwen. Het was een organisatievorm van een aantal boeren die samenwerkten om gronden te benutten en te onderhouden. De deelnemers heetten markegenoten.

Een passende naam dus voor deze nieuwe coöperatie tussen Veluwe en IJssel! Word je ook markegenoot?

Tussen Veluwe en IJssel

Hier werken boeren en inwoners – de markegenoten – samen voor een mooie, gezonde, duurzame landelijke omgeving. Boeren werken met aandacht voor natuur, biodiversiteit en landschap. Inwoners kopen lokaal voor een eerlijke prijs. Vrijwilligers vormen de kracht achter de coöperatie. Dit voedselnetwerk draagt bij aan het voedsellandschap van de toekomst.

Vanuit Boer&Buur met natuur wordt dit project ondersteund door Natuur en Milieu Gelderland.

Doe mee!

Lid worden kan hier: https://ijsselmarke.nl/doe-mee/#lid

Inspiratie nodig?

Kijk dan eens op de prachtige lijst markegenoten.

Sommige deelnemers werken op een boerderij die al generaties in de familie is en werken aan de transformatie naar ecologisch en duurzaam. Anderen zijn vanuit een heel andere achtergrond en vol idealen én kennis in een nieuw avontuur gestapt.

Zij vinden elkaar in gemeenschappelijke inzet voor de omgeving, voor biodiversiteit en een andere manier van landbouw.

Deelnemers coöperatie IJsselmarke: voor eerlijk voedsel tussen Veluwe en IJssel

Kosten en baten van groenblauwe dooradering

Landschapsnetwerk Brummen speelde een grote rol in de opstart van de coöperatie. “Boeren hebben een belangrijke rol en zijn nodig voor een vitaal en levendig landschap. Zoals voor groenblauwe dooradering, natuurlijke oevers en klimaatbestendigheid”, vertelt Ben van Landschapsnetwerk Brummen.
Voor deze diensten krijgt de boer vaak geen vergoeding. Het landschapsnetwerk deed daarom onderzoek naar de kosten en baten van groenblauwe dooradering.

Onderbouwing en onderzoek

Je vindt het rapport ‘Hoe de boer waarde creëert met groenblauwe dooradering. Een verkenning van kosten en inkomsten’ op de website van Landschapsnetwerk Brummen.

Daar vind je trouwens ook het literatuuronderzoek van Paul Opdam naar de vraag of biologisch, natuurinclusief geteeld voedsel gezonder is dan voedsel uit de intensieve landbouw.