Reactie op stikstofplan Foodvalley

Reactie op stikstofplan Regio Foodvalley

Het Uitvoeringsplan stikstof van Regio Foodvalley, dat minister Wiersma vandaag in ontvangst neemt, komt met harde normen voor emissies, die ook juridisch geborgd worden. Wij waren één van de gesprekspartners bij de totstandkoming van dit plan.

17 juli 2025

Het plan voorziet in bijsturende maatregelen als blijkt dat tussentijdse doelen niet worden gehaald. Het is dus een belangrijke eerste stap om natuurherstel weer in zicht te krijgen.

Een juridisch houdbaar plan

De gemeenten Ede en Barneveld sloegen de handen in elkaar en zochten samen met de landbouwsector, wetenschappers, natuurorganisaties en juristen naar een uitweg uit de stikstofimpasse specifiek voor de Regio FoodValley.

bloemrijke dijk bij Wageningen

We zijn blij dat juridische houdbaarheid van de gestelde normen het uitgangspunt vormt. De voorgenomen tussentijdse monitoring, en indien nodig ook actieve bijsturing, is een cruciaal onderdeel van dit plan. Het vormt hiermee een startpunt voor de zo noodzakelijke transitie, zeker in deze regio waar landbouw en Natura2000-gebieden zo dichtbij elkaar liggen.

Doorpakken met integrale oplossingen en natuurinclusieve landbouw

Belangrijke kanttekening is dat het plan zwaar leunt op technologische oplossingen. Dat vraagt alsnog om kapitaalintensieve vormen van veehouderij. Dat leidt tot nieuwe financiële risico’s voor boeren en een prikkel tot groei. Van belang is vooral dat de vorm van landbouw past bij het gebied en bijdraagt aan daadwerkelijk robuust systeemherstel van de natuur en onze leefomgeving.

Het plan heeft de intentie te werken aan integrale oplossingen. Het biedt daar kansen voor, maar er liggen grote uitdagingen. We roepen op deze uitdagingen even voortvarend aan te pakken, alleen dan komt robuust systeemherstel voor de natuur in zicht.

Wij zien daarbij een veel grotere rol voor natuurinclusieve en multifunctionele landbouw, zeker in deze regio Foodvalley. Dergelijke vormen van landbouw dragen bij aan meerdere belangrijke doelen tegelijk, zoals emissiereductie, water- en bodemkwaliteit, biodiversiteit en karaktervol afwisselend landschap.