Frans Davelaar

Frans Davelaar

Omdat ik ben opgegroeid in Putten en tegenwoordig in Nijkerk woon, noem ik de Veluwe mijn thuisbasis. Vooral toen ik na een jarenlang verblijf in Ethiopië en Uganda terugkwam naar Nederland realiseerde ik me dat deze regio echt als ’thuis’ voelt. Ook zag ik toen extra hoe mooi de Gelderse natuur is én hoezeer het onder druk staat.

Klimaatverandering, natuur en landbouw

In Uganda heb ik gezien hoe klimaatverandering de bestaanszekerheid van mensen in gevaar brengt. Regenpatronen zijn volstrekt onvoorspelbaar geworden, waardoor oogsten mislukken. Dat brengt ook enorme sociale onrust met zich mee en de kans op (gewelddadige) conflicten als er schaarste ontstaat aan water, voedsel en grond.

Uitdagingen

Tegen deze achtergrond heeft het belang van veerkrachtige natuur, een gezond milieu, het tegengaan van klimaatverandering en de cruciale rol van de landbouw mijn levendige belangstelling. Bij mijn vorige functie bij de Rabobank maakte ik de uitdagingen voor de transitie in de landbouw van nabij mee. Bij boeren aan de keukentafel ontmoette ik weinig weerstand tegen de noodzakelijke veranderingen. Eerlijk gezegd zag ik juist vooral veel interesse. Maar er is wel duidelijkheid nodig, en die ontbreekt al lange tijd.

Natuur en Milieu Gelderland

Vanaf 1 mei 2024 ben ik in functie als directeur van Natuur en Milieu Gelderland. Het zijn spannende tijden. Er moet, en zal, veel gebeuren in de komende jaren. Natuur, milieu en landgebruik zullen daar een hoofdrol in spelen. Graag zet ik me volledig in om hier met Natuur en Milieu Gelderland een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Contactgegevens

f.davelaar@natuurenmilieugelderland.nl / 06 34 11 31 93