Mooie Nacht van de Nacht in Gelderland

Nacht van de Nacht weer een succes

In het weekend van 28 oktober deden duizenden mensen mee met de Nacht van de Nacht. Het was weer een succesvolle editie, met ruim 280 activiteiten in Nederland, en 41 activiteiten in de provincie Gelderland.

De lichten gingen uit in de gemeente Nijmegen, Rheden, Oost-Gelre en Hattem, een ook velen doofden thuis de verlichting. Met nachtexcursies van onder andere IVN, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer gingen duizenden mensen op pad in het donker en leerden over het nachtleven in de natuur. Wij gingen voor een radio-drieluik met ecoloog Thijmen van Heerde voor BuitenGewoon (Omroep Gelderland) op pad in de Beuningse uiterwaarden.

Een donkere Veluwe met kansen voor recreatie

Met de inspiratiebijeenkomst Nacht van de Veluwe brachten we het belang van donkerte wederom onder de aandacht bij beleidsmedewerkers, wethouders, recreatieondernemers en enkele organisaties betrokken bij de Veluwe. Met overigens opvallend veel enthousiasme bij de aanwezigen om hier een vervolg aan te geven in de regio. Je kunt het verslag hier lezen.

 

“Ademloos luisterden de kinderen naar de avonturen van Bella bosmuis en Victor de veldmuis die moesten verhuizen vanwege de grote hoeveelheid ‘nepzonnen’ die er in de omgeving van hun hol door mensen werden geplaatst. Gelukkig vonden de muizen na een tocht langs allerlei andere dieren die ook last hadden van de lichtvervuiling, een veilig en donker nieuw onderkomen.”

verslag IVN Zutphen, excursie op de Gorsselse Heide

Gelderland weer een stukje donkerder

Een aantal gemeente heeft naar aanleiding van de Nacht van de Nacht dit jaar stappen gezet: zo start gemeente Ede vanaf de Nacht van de Nacht met het ’s nachts doven van de feestverlichting, en wordt gekeken naar aanlichting van gebouwen. Gemeente Wageningen start dit jaar met een pilot van het doven van verlichting op de Wageningse Eng, het stukje Wageningen tegen de bossen van de Veluwe aan.

Licht uit, sterren aan

Toch blijft donkerte een punt van aandacht: Nederland wordt steeds lichter en is een van de meest verlichte landen ter wereld. Ook in Gelderland valt nog veel te winnen. Wij blijven ons dus inzetten voor een donkere nacht. nachtvandenacht.nl