Kwaliteitsbudget Regionale Energiestrategieën



Kwaliteitsbudget
Regionale
Energiestrategieën

Eind 2023 heeft de Tweede Kamer 25 miljoen euro vrijgemaakt voor een kwaliteitsbudget voor natuur- en landschapsversterking bij wind- en zonneparken. Jarenlange aandacht voor dit thema door de Natuur en Milieufederaties heeft hieraan bijgedragen.

Natuur- en landschapsversterking

Gelderland kent 6 van deze energieregio’s, die inmiddels inderdaad elk 829.000 euro hebben ontvangen. We hebben een belangrijk aandeel gehad in de richtlijnen voor hoe het budget kan worden ingezet.

Wat te doen met dit geld? De plannen zijn in de maak, soms voor nieuwe projecten, soms voor toevoeging van natuurlijke elementen op of nabij bestaande wind- en zonneparken.

Aan de slag

Natuur en Milieu Gelderland heeft samen met Stichting Landschapsbeheer een aanbod gedaan om een rol te spelen in de uitvoering. Het beschikbare budget biedt concrete kansen om duurzame energieopwekking te combineren met natuur- en landschapsherstel – die kansen willen we natuurlijk optimaal benutten. Tijd om aan de slag te gaan.

Waarom is dit belangrijk?

Hernieuwbare energieprojecten spelen een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering, maar kunnen ook impact hebben op de natuur. Windturbines kunnen effect hebben op met name vogels en vleermuizen (van aanvaringsslachtoffers tot verlies aan leefgebied), terwijl zonneparken veel ruimte in beslag nemen en de vegetatie en bodemkwaliteit onder de panelen achteruit kan gaan. Door slimme maatregelen te nemen kunnen deze negatieve effecten worden beperkt én kan de natuur juist versterkt worden.

Het kwaliteitsbudget biedt daar nu extra mogelijkheden voor. Raadpleeg de mede door ons opgestelde handleiding voor concrete aanbevelingen:  Hoe kun je het kwaliteitsbudget inzetten?

Profiel Alex de Meijer

Alex de Meijer

Participatie, energie en water