IJsselmarke: De hele buurt eet mee

IJsselmarke: de hele buurt eet mee

Boeren, consumenten en vrijwilligers in de westelijke IJsselvallei zetten zich samen in voor lokaal verbouwd voedsel uit een gezond landschap.

Winst voor iedereen

Het Landschapsnetwerk Brummen, een organisatie van bewoners die zich vrijwillig inzetten voor een duurzaam landschap, heeft het initiatief genomen tot het ontwikkelen van het lokale voedselnetwerk IJsselmarke, waarbij inmiddels 18 producenten van lokaal voedsel zich hebben aangesloten.

IJsselmarke is één van de twee Gelderse coalities die Natuur en Milieu Gelderland verder helpt binnen het ‘Boer & buur met natuur’-project.

Eerlijke prijs, mooi landschap
Het idee is als volgt: wanneer mensen uit de omgeving hun eten bij lokale boeren kopen en daar een eerlijke prijs voor betalen, krijgen de boeren de mogelijkheid hun land in te richten met natuurlijke elementen (‘landschapselementen’), zoals hagen, bloemrijke slootranden en poeltjes.

Burgers profiteren van de voordelen van vers, lokaal voedsel en de boeren investeren in een mooie toekomst voor hun bedrijf. De winst voor iedereen: een gezond landschap vol leven.

Niet per se biologisch, wel natuurlijk

De IJsselmarke-bedrijven bevinden zich ten westen van de IJssel, tussen Dieren en Voorst. Deze bedrijven hebben niet allemaal een biologisch of biologisch-dynamisch keurmerk. Welke afspraken zijn er wel voor deelnemende bedrijven?

  • Ze maken géén gebruik maken van pesticiden en kunstmest.
  • Bovendien werken zij aan 10% ‘groen-blauwe dooradering’: de doelstelling dat minstens 10 procent van het landschap bestaat uit landschapselementen en daarmee ruimte biedt aan insecten, vogels en vlinders, en al het andere microscopische kleine leven dat zo essentieel is voor gezonde natuur en gezonde landbouw.

Boer & buur met natuur: de hulpvraag

De IJsselmarke vroeg het Boer & buur met natuur-project te helpen zoeken naar een toekomstbestendige organisatievorm.

Met behulp van de Nationale Coöperatieve Raad viel de keus op een coöperatie. Voorjaar 2025 wordt deze coöperatie formeel opgericht. Een mooie concrete stap voor IJsselmarke!

Forse uitdagingen
IJsselmarke staat voor twee grote uitdagingen: marketing en logistiek. Burgers zijn dikwijls gecharmeerd van voedselproducten uit de buurt. Toch kopen de meeste mensen voor het gemak alles in één winkel, meestal de supermarkt.

IJsselmarke gaat samenwerken met twee ondernemers voor deze logistieke uitdaging. Voor de marketing is een groepje betrokkenen (zowel ondernemers als vrijwilligers) aan de slag om een strategisch plan op te stellen – én uit te voeren. Zo werken ze gezamenlijk aan steeds meer afzet van lokaal geproduceerde producten en een gezond landschap.

Bekendheid én gemak zijn dus van belang om meer producten te kunnen afzetten.  Thuisbezorgen is dan het gemakkelijkste voor consumenten, zeker als producten van verschillende boeren komen.

Blij met gemaakte stappen, en nu door!

IJsselmarke gaat samenwerken met twee ondernemers voor deze logistieke uitdaging. Voor de marketing is een groepje betrokkenen (zowel ondernemers als vrijwilligers) aan de slag om een strategisch plan op te stellen – én uit te voeren. Zo werken ze gezamenlijk aan steeds meer afzet van lokaal geproduceerde producten en een gezond landschap.

IJsselmarke was blij met de ondersteuning van het Boer & buur met natuur-project bij het nadenken over en kiezen voor een organisatievorm. In 2025 blijven we in contact om te ondersteunen waar mogelijk. En natuurlijk helpen we graag mee aan de bekendheid van dit prachtige initiatief!

www.ijsselmarke.nl

Boer & buur met natuur

De IJsselmarke is één van de twee Gelderse boer/buur-coalities binnen het landelijke Boer & buur met natuur-programma. Voor meer informatie over dat programma, zie de website van Boer & buur met natuur.

Meer informatie bij:

Profiel Ingrid Kerkvliet

Ingrid Kerkvliet

Projectleider korte ketens, voedsellandschappen, gezonde leefomgeving