Landschapsvereniging De Ploegdriever is initiatiefnemer van dit mooie project. Door de diversiteit aan granen ontstaat een mooi en gezond voedsellandschap. Bovendien gaat het om natuurinclusieve landbouw, wat bijdraagt aan biodiversiteit en zorg draagt voor gezonde bodem, lucht en water.
‘Graan van Hier’ is één van de twee Gelderse coalities die Natuur en Milieu Gelderland ondersteunt binnen het ‘Boer & buur met natuur’-project. (Het andere project is IJsselmarke)
In het project is ook aandacht voor afzetmarkt en productontwikkeling. Denk aan diverse meelsoorten, brood, bier en pannenkoeken, te krijgen in winkels en horeca in de wijde omgeving. Verschillende partners in de keten doen mee: boeren, molenaars, bakkers en brouwers. Geweldig toch?
Van zaaigoed naar graan naar eindproduct
In 2024 is het project gestart. Het was zeer inspirerend om met elkaar kennis te maken: allerlei betrokken vakmensen die aan de slag willen met de keten van zaaigoed via graan tot eindproduct. Samen brachten ze in kaart wat nodig is om deze keten goed te laten functioneren. Daar kwamen hele praktische kwesties uit, bijvoorbeeld:
-
- Kleinere machines nodig voor de teeltwerkzaamheden op kleinschalige percelen en een machine om mengteelten te scheiden en te schonen;
- Ruimtes nodig om hygiënisch en veilig graan op te slaan;
- Trainingen voor bakkers die willen bakken met lokale rassen. Dit vraagt namelijk andere kennis en vaardigheden dan bakken met standaardmeel;
- Onderzoeken welke graanrassen passen in natuurinclusieve teelt én welke rassen tot de beste resultaten leiden in het veranderende klimaat.