De energietransitie is urgent, maar gemeenten worstelen met de enorme en complexe uitdagingen die het met zich meebrengt. Soms staan natuur, leefomgeving en duurzame energie met elkaar op gespannen voet. Stuur actief op de volgende aspecten:
Samen met onze landelijke koepel, de Natuur en Milieufederaties, zetten we ons bij de totstandkoming van de RES’en in voor het belang van natuur en landschap en voor voldoende draagvlak, participatie en lokaal eigendom. Wij zijn partner in de Participatiecoalitie, want het succesvol uitvoeren van het Klimaatakkoord lukt alleen sámen met bewoners. We ondersteunen gemeenten en regio’s hierbij, via concrete opdrachten en ook met diverse door ons ontwikkelde handreikingen en trainingen.
De Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA) en Holland Solar (de koepelorganisaties van energiebedrijven en ontwikkelaars), de Natuur en Milieufederaties en enkele andere organisaties stelden gedragscodes op waar alle betrokken partijen zich aan dienen te houden.
De Natuur en Milieufederaties zijn landelijk betrokken in diverse overleggen. O.a. een viertal werkgroepen vallend onder het Nationaal Programma RES, die zich buigen over een aantal knelpunten: netimpact; SDE en maatschappelijke kosten; zon op daken; Energie in natuur en landschap. In een apart traject, waar ook het Rijk, de provincies, de NWEA, de Vogelbescherming en de Zoogdiervereniging bij zijn betrokken, werken we aan een akkoord om bij wind- en hoogspanningsprojecten op land de negatieve effecten op kwetsbare vogels en vleermuizen te verminderen.
Sommige gemeenten en regio’s zien hout (biomassa) als duurzame energiebron en geven biomassa een plaats in hun warmtevisie of RES. In onze visie moet hout zeer beperkt worden ingezet voor energieopwekking.