Voedsellandschappen van de toekomst

Voedsellandschappen van de toekomst

Boeren verbouwen voedsel en versterken tegelijk de biodiversiteit en het landschap, samen met mensen, bedrijven en overheden uit de omgeving. Dát zijn de voedsellandschappen van de toekomst.

Wat zijn voedsellandschappen?

Het voedsellandschap van de toekomst:

  • verbindt landschap, voedsel, gezondheid en regionale economie.
  • is een veerkrachtig en economisch rendabel ecosysteem met een rijke biodiversiteit.
  • verbindt boeren en burgers die zich verbonden voelen met het landschap en het gezamenlijk beheren.
  • produceert voor de wijde omgeving en versterkt de lokale/regionale economie.

Hiermee kunnen verschillende uitdagingen in het landelijk gebied aangepakt worden, zoals meer biodiversiteit, klimaatmaatregelen, toegankelijkheid van het platteland voor recreatie, productie van hernieuwbare energie, en goed bodem en waterbeheer. De rol van boeren en landbouw is hierbij centraal.

Door het lokaal geproduceerde voedsel dichtbij af te zetten, draagt het bij aan de lokale en regionale economie en vermindert de ecologische voetafdruk.

Gezondheid in drievoud

Voedsellandschappen dragen bij aan gezondheid in drievoud:

  1. Ecologische gezondheid door het versterken van natuurlijke ecosystemen;
  2. Gezondheid voor mensen door gezonde voedselproductie;
  3. Sociaal-economische gezondheid voor boeren met een stabiele, toekomstbestendige agrarische sector.

Alternatief voor huidig voedselsysteem

Om echt een alternatief te bieden voor het huidige voedselsysteem is opschalen van de huidige voorbeeldinitiatieven nodig.

Daarvoor zijn drie aspecten van belang.

  • meer mensen, bedrijven en partijen betrekken;
  • aanpassen van beleid en regelgeving;
  • veranderen van normen en gewoontes.

Dit kan alleen in samenwerking: al die positieve energie in wijken, gemeentes, in de regio en in de voedselproductieketen verbinden, uitdagingen gezamenlijk oppakken en samen op weg naar het nieuwe normaal: gezond verbouwd voedsel uit een gezond en veerkrachtig landschap.

Gelderse voorbeelden


In Gelderland zijn al tal van ondernemers die werken aan voedsellandschappen.

Denk aan de boeren aangesloten bij coöperatie in oprichting IJsselmarke of burgerboerderij De Patrijs.

Ook de drie Gelderse herenboerderijen Wenumseveld, De Groote Modderkolk en Lingezegen-Grootstal zijn mooie voorbeelden. Net als De Biesterhof-boerderij van Land van Ons. En zo zijn er nog veel meer!

Op deze kaart vind je locaties bij jou in de buurt voor lokale verkoop.

 

Maar waarom eigenlijk lokaal voedsel?

  • Door direct te kopen bij de boer gaat er geen geld naar de tussenhandel. Mede daardoor kan de boer duurzamer of meer natuurinclusieve stappen zetten.
  • Door te eten uit eigen land hoeft ons voedsel niet ver te reizen (minder voedselkilometers en dus minder CO2 uitstoot) en zijn we minder afhankelijk van andere landen.
  • Je krijgt meer zicht op waar je eten vandaan komt en hoe en door wie het geproduceerd wordt.
  • Vaak kun je meer betrokken raken bij de boerderij, bijvoorbeeld tijdens meewerkdagen of bij een voedselcoöperatie.

Uiteindelijk willen we allemaal gezond en betaalbaar voedsel, een gezonde bodem, schoon water en een levendig landschap, met een eerlijke prijs voor de boer. Voor ons én voor komende generaties.

Dus daar werken we aan!

 

Richting de voedsellandschappen van de toekomst:

Om de beweging naar een gezond voedsellandschap te versterken, hoeven we niet bij nul te beginnen. Integendeel!

We bouwen verder op het fantastische werk van vier boeren in de Stedendriehoek: De Patrijs, Erve Kiekebos, boerderij in Tonden (i.o.) en melkveehouder Maarten den Herder. Agroforestry Netwerk Gelderland is ook aangehaakt, en we hebben De Innovatie Coöperatie, de WUR en Streekwijzer gevraagd om mee te denken.

Met deze inspirerende combi van denkers en doeners gaan we:

  1. Praktijk en beleid verbinden
    – we verbinden de reeds bestaande initiatieven in Gelderland met elkaar.
    – we faciliteren leernetwerken.
    – met de verzamelde praktijkkennis en -ervaringen voeden we de verschillende overheden met concrete aanbevelingen voor beleid.
  2. Een actieplan ‘Voedsellandschap van de toekomst’ opstellen voor de provincie Gelderland, inclusief een onderzoeksagenda. Dit is een levend document dat steeds kan worden aangevuld of bijgesteld.
  3. De zichtbaarheid van alle initiatieven vergroten. Daarbij laten we zien wat de voordelen voor boer, burger, bodem, natuur en landschap zijn, aan de hand van ‘gezondheid in drievoud’. We maken ook duidelijk hoe burgers* hierbij betrokken kunnen zijn.

* Burgers bedoelen we in de brede zin van het woord. Dus naast consumenten ook bedrijven, zorginstellingen, ziekenhuizen, organisaties etc.

 

Inzet op natuurinclusieve landbouw

Landbouw en natuur kunnen niet los van elkaar gezien worden. De manier waarop we ons voedsel verbouwen, heeft invloed op onze natuur, onze lucht, ons water. Daarom zetten we ons in voor natuurinclusieve landbouw. Eén van de manieren waarop we dat doen, zijn de voedsellandschappen van de toekomst. Kijk hier wat we verder nog doen.