Energietuinen

Tuinen waar je energie van krijgt

Met Energietuinen Nederland willen de Natuur en Milieufederaties zichtbaar maken dat grootschalige opwek van duurzame energie ook mooi kan zijn én kan samengaan met natuur en recreatie.

De komende vijf jaar worden er drie grensverleggende energietuinen aangelegd. Op deze locaties komt bijvoorbeeld een zonnepark met natuur, wandel- en fietspaden en moestuinen. Families kunnen er recreëren, kinderen kunnen erspelen en je kunt er sporten in een mooi, spannend landschap. Allemaal zaken waar je energie van krijgt en die bijdragen aan onze gezondheid.

In Gelderland komt de eerste energietuin op De Langenberg, een oude, afgedekte vuilstortplaats bij Zelhem (gemeente Bronckhorst). Je vindt hier de blogs die we over dit boeiende proces bijhouden.

Van en voor burgers

De Natuur en Milieufederaties werken samen met Wageningen University & Research aan de Energietuin van de toekomst. In co-creatie met de omgeving en belanghebbenden worden deze multifunctionele tuinen ontworpen en uitgevoerd. Een uitgebreid traject van voorlichting, educatie, samenwerking en begeleiding maakt onderdeel uit van het project. Hiermee willen de Natuur en Milieufederaties de betrokkenheid onder burgers versterken en de professionaliteit van de burgerbeweging vergroten. Met de bedoeling dat er over een aantal jaar in heel Nederland plekken gaan ontstaan waar duurzame energieopwekking samengaat met natuur en landschapswaarden, recreatie en educatie.

 

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een extra schenking van 1,65 miljoen van de Postcode Loterij. De Natuur en Milieufederaties zijn sinds 1996 vaste beneficiënt van de Postcode Loterij.

www.energietuinen.nl

 

““Om klimaatverandering tegen te gaan, is grootschalige duurzame energieopwek essentieel. Maar dit moet niet ten koste gaan van ons landschap en de natuur. Met Energietuinen laten we zien dat duurzame energie van waarde kan zijn voor de omgeving.””

Alex de Meijer