Skip navigation MENU

Over ons

De stem van natuur en landschap, leefmilieu en duurzaamheid in Gelderland, dat is Natuur en Milieu Gelderland.

De rol van Natuur en Milieu Gelderland is erg belangrijk omdat de natuur en het milieu zelf niet kunnen praten. Daarom komen wij als onafhankelijke vereniging voor ze op. Gesteund door een sterke achterban beschermt Natuur en Milieu Gelderland de Gelderse natuur, helpt nieuwe natuur te realiseren en onze leefomgeving gezond en duurzaam te maken.

Onze droom is een provincie met een afwisselend landschap, rijke biodiversiteit, ruimte voor de natuur en een schoon milieu voor nu en later. Een provincie waarin bedrijven voorop lopen, energieneutraal en circulair zijn, waar burgers genieten van schone lucht, stilte en een donkere nacht. Een provincie waarop haar inwoners trots zijn.

Samen

Onze doelstelling kunnen we alleen bereiken door samen te werken met een achterban die continu groeit en bijdraagt aan onze missie. De belangrijkste spelers zijn de provincie, natuur en milieuorganisaties, bedrijven en betrokken burgers. Wij vervullen een provinciale koepelfunctie voor de honderd aangesloten lokale en regionale natuur- en milieuorganisaties.

Natuur en Milieu Gelderland is opgericht in 1971 en is een vereniging die zo’n 100 natuur- en milieuorganisaties in Gelderland verbindt. Met honderden leden en tientallen bedrijven gaan we voor een mooi en duurzaam Gelderland. Ga jij ook voor een mooi en duurzaam Gelderland? Laat je stem horen en word lid!

Belangrijk en onmisbaar

Waarom het werk van de Gelderse Natuur en Milieufederatie zo belangrijk is:

  • Burgers vinden een mooie en gezonde leefomgeving belangrijk, maar in de dagelijkse beslissingen geven vooral korte termijn behoeften de doorslag
  • Bedrijven vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk, maar worden vooral afgerekend op winst, koers en omzet
  • Overheden moeten de diverse belangen van natuur, milieu en economie gelijk wegen, maar vaak blijkt de economie boven de ecologie te staan.
  • Tegelijk zijn er volop kansen. Kansen voor nieuwe natuur, voor duurzame initiatieven. Natuur en Milieu Gelderland jaagt deze initiatieven aan als een katalysator en brengt partijen bij elkaar.

Natuur en Milieu Gelderland werkt met hart en ziel voor natuur en milieu in Gelderland. De rol die Natuur en Milieu Gelderland als pleitbezorger vervult, is nog altijd onmisbaar. De druk op natuur en milieu blijft in de huidige economisch turbulente tijd groot. De kosten van ons werk financieren we voor ongeveer veertig procent uit subsidie van de Provincie Gelderland. Ook de Nationale Postcode Loterij is een belangrijke subsidieverstrekker. Het resterende deel halen we uit projectenfinanciering, donaties of giften.

 

We heten vanaf nu Natuur en Milieu Gelderland. Voor jou verandert er niets. Meer lezen over onze nieuwe naam