Winters recept

Winters recept van seizoensgroenten

Er is zoveel lokaal en duurzaam geproduceerd lekkers te vinden in Gelderland. Bijvoorbeeld de lokale wijnen van het Betuws wijndomein, bitterballen van oesterzwammen van de Versfabriek, de ‘wilde’ bieren van Nevel of bier van lokale granen van de Wageningse Stadsbrouwerij. Wil je graag lekkere Gelderse producten op de tafel tijdens de feestdagen? Op GoodFoodClub.nu vind je ondernemers in jouw buurt.

Een kerstdiner met groenten van het seizoen? Dat kan heel goed. Kok Jolanda Vos van Koken is Liefde deelde dit heerlijke winterse recept met ons.

Wintergroenten in bechamelsaus

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 350 gram knolselderij (geschild gewicht)
  • 400 gram spruitjes (schoongemaakt gewicht)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 300 gram zilvervliesrijst of parelgort
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 40 g plantaardige boter
  • 40 g bloem
  • 500 ml afgietvocht, of anders koude groentebouillon of 1 bouillonblokje en koud water
  • 100 gram walnoten (gepeld)
  • nootmuskaat (liefst in de hele vorm, dan heb je ook een hele fijne rasp nodig)

Bereiden

Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Maak de spruitjes schoon en snijd de grote doormidden of in kwarten.

Kook de knolselderij circa 5 minuten en voeg na circa 1 minuut de spruitjes toe.

Kook ze 4 minuten mee, giet af (vang het kookvocht op en laat afkoelen) en laat alles goed uitlekken. Dit kun je goed een dag van te voren doen. Laat de groenten dan afkoelen en zet ze in een afsluitbare bak in de koelkast. Haal ze er een uur voor je gaat eten uit, zodat ze op temperatuur kunnen komen.

Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Snij de champignons in plakjes. Smelt de boter in een brede pan en fruit de ui en de knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de champignons toe en bak ongeveer 5 minuten mee.

Kook intussen de zilvervliesrijst of de parelgort. Voeg de bloem toe aan het champignonmengsel en gaar al roerend voor 3 minuten. Je maakt nu een roux. Zet je hittebron laag. Voeg het afgekoelde kookvocht toe en roer alles zo glad mogelijk. Als het geheel warm is, zal de saus gaan binden. Je krijgt een vrij dikke saus, als je die te dik vindt kun je altijd wat kookvocht of water toevoegen.

Voeg nu de spruitjes en de knolselderij weer toe, roer alles goed door en laat ze 5 tot 10 minuten op laag vuur garen. Let op dat de spruitjes niet te gaar worden, ze moeten hun bite, kleur en smaak behouden.

Rooster ondertussen de walnoten in een droge koekenpan. Houd ze goed in de gaten en roer of schud regelmatig. Ze zijn goed als ze lekker gaan ruiken, maar pas op dat ze niet verbranden. Als ze klaar zijn, stort ze dan op een apart bordje of schaaltje zodat ze niet verder bakken.

Voor het opdienen: rasp er lekker wat nootmuskaat over en roer deze goed door de saus met groenten. Zet de nootmuskaat op tafel voor de liefhebbers. Natuurlijk kun je er peper en zout over strooien, maar dat is misschien niet nodig.

Verdeel de rijst of de parelgort en de groenten met saus over 4 borden en strooi de geroosterde walnoten over de groenten.

Eet smakelijk!

Recept van: Jolanda Vos, Koken is Liefde

Lekker lokaal genieten? Kijk op GoodFoodClub.nu voor ondernemers in jouw buurt.