Vroegtijdig einde subsidieregeling Boeren voor natuur

Vroegtijdig einde subsidieregeling Boeren voor natuur

Vorige week kwam in het nieuws dat provincie Gelderland al binnen een jaar stopt met een subsidieregeling die bedoeld was voor langjarige vergoedingen aan boeren die vergaand natuurinclusief werken.

22 januari 2024

Provincie en Rijk zijn er niet in geslaagd een passende regeling te ontwerpen die financieel houdbaar is. Dat is buitengewoon teleurstellend. Zekerheid over vergoedingen gedurende meerdere jaren is voor boeren belangrijk om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. En het is voor de deelnemende 13 boeren buitengewoon frustrerend dat zij dachten een afspraak te hebben, maar nu met lege handen staan.

Gedeputeerde Harold Zoet heeft zijn teleurstelling over dit besluit geuit. Wij roepen de provincie op om tot een alternatieve regeling te komen die perspectief kan bieden voor ambitieuze natuurinclusieve boeren.

Beloning nodig voor natuurinclusieve boeren

De regeling Boeren voor natuur gaat niet direct over ons Platform Natuurinclusieve landbouw. Maar regelingen als deze zijn wel heel hard nodig om natuurinclusieve boeren te helpen met het stapelen van beloningen.

De gesneuvelde subsidieregeling was bedoeld voor ondersteuning van boeren gedurende 30 jaar. De provincie wilde de regeling financieren met geld uit de Specifieke Uitkering van het Rijk. Helaas bleek dat deze middelen binnen zes jaar besteed moeten zijn.