Voedsellandschappen van de toekomst

Nadenken over voedsellandschap van de toekomst

‘Voedsellandschap van de toekomst’ gaat over gezonde bodem, gezond voedsel en gezonde mensen. Boeren, wetenschappers van de WUR en ambtenaren spraken met elkaar hoe met dit concept aan de slag te gaan. Wat een mooie bijeenkomst!

bijeenkomst voedsellandschappen van de toekomst in de schuur van Erve KiekebosEn wat een passende locatie waar we op 11 februari 2025 bijeenkwamen: regeneratieve gemeenschapsboederij Erve Kiekebos in Empe!

‘Voedsellandschappen’ is een nieuwe term. Als initiatiefnemer van het project Voedsellandschappen van de toekomst hebben we dit concept eerst gepresenteerd. Dat leverde een levendig gesprek op over wat groene toekomstboeren nodig hebben voor hun bedrijf en daarmee vorm te geven aan het voedsellandschap.

Wat zijn voedsellandschappen?

In het concept voedsellandschap komen landschap, voedsel, gezondheid en regionale economie samen. In dit landschap, zo is het idee, voelen zowel boeren als burgers zich verbonden met het landschap en dragen daar gezamenlijk verantwoordelijkheid voor.

Het zaadje voor dit thema werd geplant door Dyon Temming van Agroforestry Netwerk Gelderland. Hij werkt op vier boerderijen rondom Zutphen aan het aanleggen van agroforestry-systemen.

De vraag kwam op hoe burgers bij de aanleg van agroforestry betrokken kunnen worden en betrokken kunnen blijven. De nadrukkelijke wens is immers om als boeren en burgers samen op te trekken voor een fraai en levend landschap.

Goede vraag!

Dat is een goede vraag. We denken daarin graag mee. Inmiddels is er een groepje ontstaan rond deze vraag, met daarin:

  • Dyon Temming van het Agroforestry Netwerk Gelderland,
  • Linda Commandeur van Innovatie Coöperatie,
  • Jan Hassink van de Wageningen University & Research, en
  • René de Bruin van Streekwaar, en
  • Ingrid Kerkvliet en Frans Davelaar vanuit Natuur en Milieu Gelderland.

Een heuse denktank dus. Tijdens de bijeenkomst in de schuur van Erve Kiekebos spraken we voor het eerst met een bredere groep mensen hierover.

Het was een fijne middag met veel positieve energie, die zeker een vervolg gaat krijgen.

 

Profiel Ingrid Kerkvliet

Ingrid Kerkvliet

Projectleider korte ketens, voedsellandschappen, gezonde leefomgeving