In het beheer van de akkers komt deze zorg voor het ecosysteem in alles terug. Stoppels blijven op het land staan, wat voedsel en schuilplaats biedt. Brord ploegt zo weinig mogelijk, bij voorkeur werkt hij groenmulch oppervlakkig in, zodat bodemstructuren verbeteren en extra koolstof wordt vastgelegd.
Een maatregel die eigenlijk op alle Nederlandse akkers direct door te voeren is, is onderzaai. Brord Sloot heeft recent – met een drone – klaver gezaaid in het veld waar zijn gemengde granen al goed zijn opgekomen. De klaver blijft staan als hij zijn graan oogst, zodat hij dan direct weer een groene akker heeft.
Kuikens
Ook belangrijk: nadat de nesten van akkervogels leeg zijn, wordt er niet meteen geoogst. De kuikens hebben wel het nest verlaten, maar scharrelen daar nog rond. Ga je dan oogsten, ben je ze alsnog kwijt.
Het was een prachtige middag. De veldleeuwerik zelf hebben we niet gehoord, en daarom zong Ben Koks zelf maar de lofzang op deze zeldzame akkervogel, die de aller-allermooiste zang van Nederland geregeld over de akkers in Herwen laat klinken.
Het was een prachtige, inspirerende middag.
Concept BAM: biodiverse akkermozaiek
Ben Koks: “We kunnen de landbouw beetje bij beetje veranderen!” Vanuit de vogelakkers heeft hij inmiddels het BAM-concept ontwikkeld: biodiverse akkermozaiek. Je vindt er in dit artikel op Nature meer informatie over.