Energiecoöperaties oproep aan politiek

18 juli 2023

Energiecoöperaties: wat is jullie oproep aan de politiek?

natuurwerkdag Energietuin de Noordmanshoek
Op de foto: vrijwilligers aan het werk in de toekomstige Energietuin in Wijhe

Bewonersparticipatie is een essentieel onderdeel van de klimaataanpak en de energietransitie. Als het klimaatbeleid wordt uitgesteld, zullen veel van deze initiatieven stagneren doordat zij niet weten waar ze aan toe zijn. 

Door de val van het kabinet Rutte IV dreigt de voortgang op het klimaatbeleid en de energietransitie stil te vallen. Dat zou rampzalig zijn, want maatregelen tegen de almaar verder opwarmende aarde kunnen niet wachten. Vandaar de oproep van de Participatiecoalitie om klimaatbeleid niet uit te stellen.

Bewonersinitiatieven voor duurzame energie

De gezamenlijke Natuur en Milieufederaties zijn met HIER, Buurkracht, LSA Bewoners en EnergieSamen verenigd in de Participatiecoalitie, met als doel bewonersinitiatieven en energiecoöperaties te ondersteunen bij de uitvoering van lokale initiatieven voor duurzame energie.

Oproep: welke knelpunten zien energiecoöperaties en buurtinitiatieven?

Ben jij lid van een energiecoöperatie of bewonersinitiatief? Vul dan het formulier via de knop hieronder in. Het is niet alleen een petitie, maar ook een inventarisatie van jullie zorgpunten. We bundelen deze knelpunten om zo een helder signaal af te geven bij de Haagse politiek.

Ga naar formulier

We trekken hierin samen op met het Nationaal Klimaat Platform. Op hun website vind je meer informatie en alle deelnemende organisaties. Je kunt jouw praktijkvoorbeelden ook rechtstreeks mailen aan signalen@nkp.nl.