Onderwaternatuur: vissenbos

Onderwaternatuur: vissenbos

Als begroeiing en waterplanten in de winter zijn verdwenen, kunnen vissen niet meer schuilen voor aalscholvers. Dit is nadelig voor een natuurlijke ecobalans in open water.

Schuilplaats voor vissen

Voor een goede visstand is het belangrijk dat er voldoende structuren in het water zijn die als schuilgelegenheid kunnen dienen. Oevers met voldoende waterplanten zijn dus ideaal. Maar wanneer de waterplanten in de winter afsterven en de oevervegetatie wordt weggemaaid, hebben aalscholvers vrij spel.

Op dit moment lopen onderzoeken naar het verbeteren van schuilgelegenheid voor vissen door structuren van hout, zoals takkenbossen en bomen in het water te leggen.

Vissenbos in Apeldoorn

In 2023 is in Apeldoorn een project gestart gericht op de versterking van het onderwaterlandschap binnen de bebouwde kom van Apeldoorn en rond de Beekberger- en Voorsterbeek.

De voorlopige resultaten wijzen op grote toegevoegde waarde van de vissenbossen voor de visstand in een water. Vooral blankvoorn, baars en – in mindere mate – rietvoorn profiteren hiervan.

Of het met vissenbossen ook daadwerkelijk mogelijk is om de biomassa van een water significant en blijvend te vergroten, moet verder en uitgebreider onderzoek uitwijzen. Het vissenbos op de foto is 40 meter lang en 1 meter breed. Eind 2023 is het aangelegd door vele vrijwilligers in de wijk Zuidbroek bij Apeldoorn, samen met stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Vissenbos in brongebied Grote Wetering

We gingen op werkbezoek naar deze locatie, want we gaan zo’n vissenbos ook aanleggen in het brongebied Grote Wetering. Dat zal in het najaar van 2025 gebeuren.

De vissenbossen in Apeldoorn is het initiatief van de gemeenten Voorst en Apeldoorn, Waterschap Vallei en Veluwe, Stichting RAVON, vrijwilligerswerkgroep de Prik, de TAUW foundation, opleidingscentrum Yuverta en TAUW Nederland.

Profiel Welmoed Rijpkema

Welmoed Rijpkema

Natuurinclusieve landbouw