Luisteren naar de Veluwe: in gesprek met jongeren, bestuurders en beleidsmakers

Luisteren naar de Veluwe: in gesprek met jongeren, bestuurders en beleidsmakers

Op vrijdagmiddag 20 juni verzamelden zich 20 jongeren en ongeveer 20 bestuurders, beleidsmakers en andere professionals die zich met de Veluwe bezighouden bij restaurant de Houtplaats in Rheden. Centraal stond deze middag de ‘stem’ van de Veluwse natuur. Hoe kunnen we die stem horen in de kakofonie van onze (menselijke) belangen?

Deze bijeenkomst kwam voort uit het Groen Traineeship ‘Stem van de Veluwse natuur’ voor jongeren van 18-30 jaar, begeleid door IVN Gelderland en Natuur en Milieu Gelderland. De jongeren verdiepten zich vier maanden lang in de Veluwse natuur met workshops en excursies, en gingen deze middag in gesprek met de aanwezigen over hun visie voor de toekomst. Vanuit een frisse en creatieve invalshoek!

Tienpuntenplan Veluwe

De trainees boden hun ‘tienpuntenplan‘ aan Willem Bijleveld (voorzitter VeluweAlliantie) en Paul Hofman (wethouder gemeente Rheden).

De jongeren pleiten in hun plan voor een algemene visie voor het gebied ‘De Veluwe’, waarin de intrinsieke waarde van het niet-menselijk leven wordt erkend. De Veluwe wordt hierin behandeld als één natuurgebied, waarin met beheer, recreatieplannen, het winnen van grondstoffen en aanleg van infrastructuur rekening wordt gehouden. Ook stilte, duisternis, en educatie aan bezoekers van het gebied wordt als belangrijk gezien door de trainees.

Gesprekstafel: in gesprek met de zomereik, de vos, de heide en de beekprik 

Tijdens de gesprekstafel gingen wethouders, natuurorganisaties en jongeren met elkaar in gesprek vanuit verschillende levende entiteiten op de Veluwe. Zoals de vos, de heide en de beekprik. Een groep trainees heeft tijdens het traineeship deze werkvorm en de rollen samen ontwikkeld. Het bleek een mooie manier om vraagstukken rondom natuur en de Veluwe te bespreken en te verdiepen. Zij hebben de wens geuit om deze werkvorm op meer plekken toe te passen. Interesse? Mail ons.

Integrale ecologische visie op de Veluwe? 

Aan de gesprekstafel bleek dat wat in het belang is van de ene soort, niet altijd ook in belang is van het andere. Wel zijn kwaliteiten als rust (weinig of geen mensen), stilte en duisternis belangrijke eigenschappen van het gebied die voor de meeste soorten noodzakelijk zijn om om zich voort te kunnen planten, te kunnen foerageren en leven. Daar waren zowel de vos als de schimmel het mee eens.

Uiteindelijk komt het gesprek neer op een oproep tot een integrale ecologische visie op het gebied als geheel. Om fragmentatie tegen te gaan, gezamenlijk te kijken naar de belangen van het natuurgebied vanuit de natuur zelf. In het gesprek wordt door een van de deelnemers een visie op het Veluwemassief als dynamisch, ‘lopend’ landschap geopperd, waarbij natuurlijke processen meer ruimte krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. Vanuit een overkoepelende visie op het gebied als geheel, waarin ook diversiteit geborgd wordt.

Verder in gesprek

Kortom, een zeer waardevol, inhoudelijk gesprek, waar óók de beekprik aan heeft deelgenomen. We zouden graag met de jongeren, VeluweAlliantie, gemeenten en andere partijen verder om tafel kunnen om dit gesprek te vervolgen. Want de Veluwe roept om onze aandacht en zorg, en verdient het om gehoord te worden. Nu én in de toekomst.

Bekijk de docu en lees de brieven

De stem van de Veluwe vertegenwoordigen, begint met luisteren. Daarom zochten de jongeren verhalen die fluisteren, kraaien, ruisen of zwijgen. Momenten waarop de natuur zich niet als decor gedroeg, maar als spreker. Luister mee in de mini-documentaire en lees de menselijke stemmen in de brieven die inwoners aan de Veluwe hebben geschreven.

Meer weten of in gesprek? 

Wil je voortborduren op deze ideeën over de Veluwe, of jongeren betrekken bij de Veluwe/natuurbeleid? Neem dan contact op met: 

Het Groen Traineeship ‘Stem van de Veluwse natuur’ is een samenwerking met IVN Gelderland, en is mede mogelijk gemaakt door Maatschappelijke Diensttijd (MDT) en de VeluweAlliantie.