Kennismaken met Advocaat van de Aarde

Kennismaken met stichting Advocaat van de Aarde

Deze stichting ondersteunt burgerinitiatieven die de kracht van de wet hanteren om de natuur te beschermen. Samen strijden we voor herstel van biodiversiteit, schoon water, meer natuur en een schone lucht.

De aarde heeft een advocaat nodig

Steeds meer mensen zien dat de natuur in hun omgeving in het gedrang komt en verenigen zich in een burgerinitiatief. Het is vaak een hele klus om op te staan tegen grote commerciële bedrijven of overheden die niet handhaven waardoor de industrie kan blijven vervuilen met grote gevolgen voor de natuur. Als burgerinitiatief heb je dan nog maar één keuze, naar de rechter stappen. Dat vergt vaak een lange adem, specifieke expertise en financiële middelen. Kun je als burgerinitiatief een steuntje in de rug gebruiken? Dan ben je bij Advocaat van de Aarde aan het goede adres.

Wat doet Advocaat van de Aarde?

Wat doet Advocaat van de Aarde?

De stichting is opgericht in mei 2023 door Frans Vollenbroek. Ja inderdaad, de broer van de bekende milieuactivist Johan Vollenbroek. Hij haalde met Mobilisation for the Environment (MOB) via de rechter het falende stikstofbeleid van het kabinet onderuit. Zowel het Europese Hof als de Raad van State maakten korte met de Nederlandse plannen. Deze rechtsgang heeft tot op de dag van vandaag grote gevolgen voor het overheidsbeleid en de landbouwsector.

Inspiratie en missie

Stichting Advocaat van de Aarde vindt zijn inspiratie in de recente successen van organisaties als Urgenda, die de beroemde klimaatzaak tegen de staat won, de milieugroep MOB en Werkgroep Behoud de Peel, die het falende stikstofbeleid door de rechter veroordeeld wisten te krijgen. Daarnaast won Milieudefensie de zaak tegen Shell, waardoor de oliereus werd gedwongen tot snellere stappen richting klimaatneutraal ondernemen. Margot licht toe: “Deze successen tonen aan dat de kracht van de wet op dit moment een van de meest effectieve middelen is om op te komen voor de belangen van natuur, het milieu, kortom de aarde.”

Ook heeft Advocaat van de Aarde zich laten inspireren door de Amerikaanse organisatie EarthJustice, die al jaren zeer succesvol de belangen van de aarde behartigt met het motto: “We go to court to defend the planet and its people”. Dit voorbeeld, gecombineerd met de successen van Urgenda en MOB, onderstreept volgens Robert dat er ook in Nederland een sterke juridische stem nodig is om de aarde te verdedigen.
foto: demonstratie tegen Shell, Milieudefensie

““Deze successen tonen aan dat de kracht van de wet op dit moment een van de meest effectieve middelen is om op te komen voor de belangen van natuur, het milieu, kortom de aarde.” Margot Ribberink”

Margot Ribberink

Uitdagingen voor burgerinitiatieven

Uitdagingen voor burgerinitiatieven

Ondanks deze inspirerende voorbeelden, zagen de initiatiefnemers van Advocaat van de Aarde dat er voor burgerinitiatieven die de kracht van de wet willen benutten om de aarde te verdedigen, nog veel knelpunten en barrières bestaan. Margot legt uit: “Veel burgers weten niet goed welke stappen zij kunnen nemen als ze ervaren dat natuur en milieu bedreigd worden doordat wetten onvoldoende worden gehandhaafd of uitgevoerd. Daarnaast ervaren bestaande burgerinitiatieven vaak drempels die hun effectiviteit beperken.”

Drempels

Voorbeelden van drempels waar initiatieven vaak tegenaan lopen omvatten onder andere:

  • Financiële middelen: Het voeren van juridische procedures kan zeer kostbaar zijn, en burgerinitiatieven hebben vaak niet de middelen om dit zelfstandig te doen.
  • Specifieke expertise: De tegenpartij, zoals grote bedrijven of overheden, beschikt vaak over grote juridische bureaus met de nodige expertise, wat het voor burgerinitiatieven moeilijk maakt om succesvol te zijn zonder professionele ondersteuning.
  • Kennisuitwisseling: Er is behoefte aan betere uitwisseling van kennis en best practices, zodat burgerinitiatieven van elkaar kunnen leren en sneller effectief kunnen handelen.

“Daarom willen wij dat burgerinitiatieven en organisaties aan slagkracht winnen,” voegt Robert toe. “We bieden ondersteuning met kennis, expertise en financiële middelen om zo de drempels weg te nemen die hen nu vaak tegenhouden.”

Kennissessie voor de Achterhoek

We vinden het geweldig dat Max Haan van Advocaat van de Aarde een kennissessie aanbiedt voor Natuur en Milieu Gelderland! Hierin gaat het specifiek over de zorgplicht in de Omgevingswet. De kennissessie is op 19 september, in de Achterhoek. Hier vind je meer informatie: Zorgplicht in de Omgevingswet (regio Achterhoek)

Max Haan is een ervaren natuur- en milieubeschermingsjurist. Deze workshop biedt lokale initiatieven de kans om waardevolle juridische kennis en vaardigheden op te doen, waarmee zij zich nog beter kunnen wapenen in hun strijd voor de natuur. De juridische instrumenten die tijdens de workshop aan bod komen, zijn onder andere handhavingsverzoeken, maatwerkvoorschriften en de actualisering van vergunningen. Ook de zorgplicht – een belangrijk juridisch principe dat overheden en bedrijven verplicht om schade aan het milieu te voorkomen – staat op het programma.

Samenwerkingsmogelijkheden

Door deze eerste samenwerking tussen Advocaat van de Aarde en Natuur en Milieu Gelderland hopen we krachten te bundelen, juridische barrières te overwinnen, en een krachtiger stem laten horen voor de Gelderse natuur.

NB bovenstaande informatie is afkomstig uit een gesprek van de Natuur en Milieufederatie Limburg met Margot Ribberink en Robert Amelung, zoals gepubliceerd op hun website en overgenomen met toestemming van zowel NMF Limburg als Advocaat van de Aarde.