Horeca Wijchen en “Gelderland van Morgen”

2 november 2022

Meer plantaardige menu’s en minder voedselverspilling in Wijchense horeca!

Horeca-ondernemers in Gelderland kunnen via het programma Gelderland van Morgen ondersteuning vragen om hun menu plantaardiger te maken en minder voedsel te verspillen. Gemeente Wijchen nodigt de ondernemers expliciet uit om mee te doen en draagt daar financieel aan bij, bovenop de subsidie van de provincie. Zo wordt het ook voor de kleinere ondernemers haalbaar om mee te doen en kunnen ze de milieu-impact van hun onderneming verkleinen. Een mooi voorbeeld voor andere gemeenten om de horeca toekomstbestendig te maken! Gemeenten die mee willen doen kunnen contact opnemen met ons. Natuur en Milieu Gelderland is partner in het programma Gelderland van Morgen.

THUIS BIJ FIEN

In Wijchen is de aftrap gegeven bij restaurant Thuis bij Fien. Wethouder Nick Derks gaf samen met horecaondernemer Kees de Louw het startsein en onthulde het schildje Restaurants van Morgen. Een nieuwe fase met meer plantaardige gerechten op de menukaart en minder verspilling van voedsel.

Dit project maakt inzichtelijk waar voor restaurants de kansen liggen om te verduurzamen. Met natuurlijk behoud van gasttevredenheid. Meedoen levert veel op. Meer kennis, beter inzicht in de bedrijfsvoering én het is beter voor het milieu.

Kees de Louw: “Bij Thuis bij Fien hebben we al geruime tijd een gevarieerde kaart waarbij er ook voor de niet vleeseter een ruime keuze is. Vanzelfsprekend heeft voedselduurzaamheid ook aandacht van ons. Toen we het aanbod kregen vanuit de provincie Gelderland en de gemeente Wijchen om deel te nemen aan het project Restaurant van Morgen, aarzelden we dan ook geen moment. De twee doelstellingen van het project, het verminderen van voedselverspilling en een duurzame kaart, ondersteunen we van harte. Graag werken we aan een gevarieerde kaart met gerechten die voor al onze gasten aantrekkelijk is”.

Wethouder Nick Derks: “Wij werken er samen met de provincie Gelderland hard aan om onze klimaatdoelen te bereiken en onze ondernemers hierbij te helpen. Eén van de programma’s die we hiervoor inzetten is Restaurants van Morgen. Daarmee ondersteunen we ondernemers in de horeca om aan de slag te gaan met meer plantaardig voedsel en minder voedselverspilling. Hiermee maken wij onze horeca toekomstbestendig”.

 

ETEN VAN DE TOEKOMST

Gasten bij Thuis bij Fien gaan ontdekken dat plantaardig eten smakelijk is. Thuis gaan zij naar verwachting ook meer plantaardige gerechten eten. Het helpt bij de voedseltransitie en het verminderen van de CO2 uitstoot. Zo kan een kleine verandering op het bord een grote impact hebben.

Ook meedoen met Gelderland van Morgen? Klik dan hier of neem contact op met Marieke.

Tags: