Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Henk Hendriks: van Ethiopisch landbouwproject naar Eerbeeks voedselbos

Geplaatst op 21-03-2022 in Nieuws.

Oud-deelnemer aan onze Voedselboscursus Henk Hendriks vertelt over zijn bijzondere stap van ontwikkelingswerker naar eigenaar van een voedselbos. Wat heeft de cursus hem gebracht? Een klein jaar geleden zetten hij zijn eerste stappen op een kale, oude maisakker, iets meer dan een hectare groot, op weg naar een productief voedselbos. Inmiddels ontstaan hier de contouren van een weelderig, biodivers en vruchtbaar stukje aarde vlakbij Eerbeek. De eerste huishoudens hebben zelfs al een kleinfruit-abonnement. Dit jaar wil Henk groeien naar 20 abonnementen, en volgend jaar naar 50.

Cursus Voedselbosontwerp: een echte aanrader

De countouren van een divers en biodivers terrein

Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Henk, van oorsprong civiel ingenieur en voormalig ontwikkelingswerker, zoekt daarom actief naar de kennis die hij nodig heeft om van zijn voedselbos een succes te maken. Na een opleiding permacultuur volgde hij in 2021 ook de cursus Voedselbosontwerp bij Natuur en Milieu Gelderland.

Zéker een aanrader, zegt hij. Het gemaakte vlekkenplan helpt om te komen tot een goede combinatie van verschillende soorten. Daarnaast is het netwerk van docenten en cursisten heel waardevol. Dat de cursus op verschillende voedselboslocaties plaatsvindt met behulp van diverse gastdocenten, benoemt hij ook als meerwaarde. ‘Echt een goede mix van praktijk en theorie’, zegt hij.

Voor mensen die ook een voedselbos willen starten, begint trouwens een nieuwe cursus op 29 april 2022. Aanmelden kan tot en met 3 april.

Boomblad en bloeiboog

Waarom wil Henk een voedselbos? “In Nepal, Sri Lanka en Ethiopië heb ik veel gewerkt in community development, ofwel gemeenschapsontwikkeling”, vertelt hij. “Voedsel van vaste planten, bomen en struiken was daar een onderdeel van de projecten. Nu ik terug ben in Nederland, kom ik dat in voedselbossen opnieuw tegen. Daar word ik razend enthousiast van omdat het biodiversiteit en voedselproductie bij elkaar brengt.”

Een gezellige groep vrijwilligers steekt geregeld de handen uit de mouwen

Rondom de akker in Eerbeek is een gezellige groep vrijwilligers ontstaan die zich in willen zetten voor biodiversiteit en gezond voedsel. Inmiddels is een bomenrand aangeplant met 20 inheemse soorten. Hierdoor ontstaat een bloeiboog van februari tot oktober voor insecten. Langs de boomgaard staat een haag van winterlinde.

Over elke soort heeft Henk wel wat te vertellen. “Wist je dat je het blad van de winterlinde kunt eten omdat het gemakkelijk verteert? Dat betekent dat het ook flink bijdraagt aan bodemverbetering als de bladeren op de grond liggen. Wilgen groeien ook snel, blad en hout zullen ook aan de bodem worden toegevoegd. Er komt dan meer humus (koolstof) in de bodem. Ook houdt de bodem dan meer water vast zodat de gewassen beter bestand zijn tegen droogte.”

De hoogstamappelbomen en notenbomen zullen pas over een jaar of tien vrucht dragen. Daarom zijn er ook laagstambomen geplant, die volgend jaar hun eerste oogst zullen produceren. De aardbeien, bessen, rabarber en asperges doen dat dit jaar al. Zo aan het prille begin van de lente kijkt Henk verlangend uit naar het groeiseizoen. ‘Kom vooral kijken!’ deelt hij zijn enthousiasme aan iedereen die het horen wil. Vanwege de jonge beplanting wel graag op afspraak.

Online een kijkje nemen kan via de facebookpagina ‘Voedselbos Eerbeek’, er staan al lekker veel foto’s. Vrijwilliger worden of een abonnement afsluiten kan natuurlijk ook. Stuur gerust een pb’tje als je een keer wilt kijken.

Ook een voedselbos starten?

Heb je zelf een stuk grond en wil je daar een voedselbos starten? Volg net als Henk Hendriks de cursus ‘Ontwerp je eigen voedselbos’. Inschrijven kan tot 3 april. Meer informatie vind je hier. 

 

Jiska van Vliet on Email
Jiska van Vliet
Jiska van Vliet
Medewerker Natuur en Landbouw bij Natuur en Milieu Gelderland
Jiska houdt zich binnen ons team bezig met natuur en landbouw. Vragen over één van deze onderwerpen? Neem contact op met haar via e-mail (j.vanvliet@natuurenmilieugelderland.nl) of bel haar op 06-29330517