Groen werkt goed

Groen werkt goed!

Veel mensen werken in een versteende omgeving. Vaak is parkeergelegenheid en ruimte voor laden en lossen nodig. Wat kun je dan nog met groen? En waarom zou je?  

4 juli 2023

Waarom ondernemers plezier krijgen van meer groen

Onze nieuwe collega Ingrid Kerkvliet geeft meteen haar visitekaartje af met een artikel in Het Ondernemersbelang. Ze is enthousiast voorvechtster van natuur in de stad. Ook op bedrijventerreinen zijn er allerlei mogelijkheden. Ze geeft een stappenplan in drie delen: waarom, wat en hoe. (Of lees het artikel in PDF.)

Stap 1: waarom groen rond je bedrijf? De opbrengst.

Een groene werkomgeving draagt bij aan gezonde werknemers. Groen bevordert beweging, collegiaal contact en stimuleert om pauze te nemen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat groen stress vermindert en het concentratievermogen bevordert.

Een dappere klaproos in een versteende omgeving

Groen werkt ook tegen hittestress. Ga maar na: je weet hoe ongezond heet het wordt in een stenige omgeving met in de zon geparkeerde auto’s. Begroeide muren of bomen rond je pand zorgen voor de nodige verkoeling en bovendien bespaar je ermee op airco-kosten.

Dit is natuurlijk lastig in de kosten-batenanalyse op te nemen. Maar is dat eigenlijk nodig? We dagen ondernemers graag uit: kijk op een andere manier naar de waarde van een groene omgeving, namelijk vanuit welzijn en toekomstvisie.

Als samenleving staan we voor grote uitdagingen, zoals periodes van droogte afgewisseld met hevige regenval. Ook het aantal insecten – zó nodig voor het bestaan op aarde – gaat hard achteruit. Met de inrichting van de werkomgeving draag je bij aan maatregelen om te zorgen voor een leefbare omgeving. Bevorderen van natuur in de directe werkomgeving is daarmee een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen en investeren in een leefbare toekomst.

Stap 2: wat kun je doen? Haalbare stappen.

Die grote woorden zijn te vertalen in haalbare stappen. Snelle winst boek je door planten niet in plantenbakken te zetten, maar direct in de grond. Zet ook klimplanten tegen de muur: die nemen weinig ruimte in, hebben verkoelende werken voor het binnenklimaat en bieden nestgelegenheid en voedsel voor vogels en insecten.

Veel bedrijven werken aan het verduurzamen van hun energievoorziening. Dat biedt een mooi aanknopingspunt om vervolgstappen voor duurzaamheid te onderzoeken. Is het bijvoorbeeld mogelijk om regenwater op te vangen in regentonnen of helemaal af te koppelen? Wellicht kan een wadi twee vliegen in één klap slaan: wateropvang en een groene picknickplek.

Kijk ook eens of het mogelijk is om het percentage versteend terrein te verkleinen. Elke vierkante meter waar regenwater de grond inloopt en níet in het riool, is winst. Is het terrein omheind, kijk dan eens wat je kan doen met klimplanten. Een groene omheining biedt een flinke verticale oppervlakte, zonder dat je er op je terrein zelf ruimte voor hoeft in te leveren.

Stap 3: hoe? Als je het doet, doe het dan goed

Hoewel de tuincentra vol staan met leuke planten, is dat lang niet allemaal geschikt materiaal. Nederlandse insecten hebben namelijk niets aan planten die oorspronkelijk uit andere delen van de wereld komen – het biedt niet de juiste voedingsstoffen. En misschien nog erger: veel planten zitten vol met bestrijdingsmiddelen en vormen juist een bedreiging voor insecten.

Wil je met de beplanting bijdragen aan het versterken van biodiversiteit, laat je dan goed adviseren over inheemse, gifvrije planten en over de bloeiperiode – het is mogelijk om bijna het hele jaar bloeiende planten en daarmee voedselaanbod voor insecten te hebben.

Tags: