Gedeputeerde Harold Zoet op bezoek bij natuurinclusieve boeren

4 maart 2024

Gedeputeerde Harold Zoet op bezoek bij natuurinclusieve boeren

Gedeputeerde Harold Zoet Boeren zijn elke dag bezig met de natuur. Natuur en landbouw horen bij elkaar, je kan geen landbouw bedrijven zonder natuur.

“Natuur en landbouw horen bij elkaar”

Ik neem mee dat er ontzettend veel dynamiek in de agrarische sector zit en dat natuurinclusief zeker een heel grote speler daarin is. Wat mij voornamelijk bijblijft is dat ik met een aantal heel enthousiaste ondernemers om tafel heb gezeten en hier ook volledig in geloven. En ik moet zeggen, dat stuk geloof hebben ze ook naar mij overgebracht.

Op de video nemen de boeren je mee in hun ervaringen met biodiversiteit op hun land. Ze leggen uit hoe zij samenwerken met de natuur en delen wat ze tegenkomen in hun ontdekkingstocht tijdens het werkbezoek aan de inspiratieboeren van Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland.

Deze boeren maakten een paar jaar geleden de overstap naar natuurinclusieve landbouw. De gezonde bodem en de groeiende biodiversiteit (de rijkdom aan planten en dieren) hebben een positief effect op hun bedrijf. Ze zijn minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gaan gebruiken. Bij 1 boer kon de levering van krachtvoer voor de koeien omlaag, dat zorgt voor minder voedselkilometers.

Wil je meer weten over dit bezoek?