Enthousiaste voedselbos-kenners erbij

Enthousiaste voedselbos-kenners erbij

Derrtien mensen volgden de introductiecursus Voedselbos. Op de laatste dag deelden ze hun enthousiasme.

25 april 2024

Hele leuke cursus, en wat nu?

“Wat een ontzettend leuke cursus”, klinkt het bij herhaling. De cursus bestond uit een afwisselend programma van theorie en bezoeken aan verschillende bestaande voedselbossen. Sommige nog maar net aangelegd, andere al wat ouder. “Juist die afwisseling is heel erg inspirerend en leerzaam” is de conclusie.

De deelnemers hebben verschillende redenen voor deelname. Bij de een leeft een wens om een voedselbos te starten, maar waar en hoe is nog niet bekend. “De cursus heeft me ook geleerd waar ik op moet letten bij mijn zoektocht naar een geschikt stuk grond”, vertelt de één. De ander heeft al een voedselbos en maakte zich zorgen over de hoeveelheid gras. “Maar ik snap nu dat het bij de ontwikkeling hoort en dat het vanzelf minder wordt als hetbos groeit en de schaduw toeneemt”, terwijl ze over het inderdaad nogal grassige voedselbos Werelds bij Malden loopt.

Volop leven 

Vrijwilliger Aron Schöffer vertelt over voedselbos Werelds, dat nu drie jaar geleden is gestart op een oude paardenwei. Hij vertelt over de uitdagingen met windrichting, water en hazen, en laat ondertussen zien wat er allemaal groeit en bloeit. “Als je ongeduldig bent, is een voedselbos misschien niet zo geschikt. Het is echt een meerjarenproject.” De toch wat sprietige fruit- en notenbomen geven dan ook nog niet een heel ‘bossige’ indruk. Toch levert het al behoorlijk wat productie op. “Vorig jaar konden we met alle vrijwilligers de oogst nog net allemaal opeten”, vertelt Aron.

Bovendien barst het terrein inmiddels van het leven. Insecten, vogels en vlinders vinden voedsel en broed- en schuilplaatsen, zoogdieren en vogels weten de vijver te vinden, waar – als tenminste even de zon doorbreekt – een heleboel kikkervisjes op de zanderige bodem zichtbaar worden.

Deelnemer Theo is ook enthousiast en had nog wel meer willen leren over medicinale planten. Gelukkig is er inmiddels ook een community ontstaan van mensen die de cursus hebben gevolgd, waar niet alleen kennis wordt uitgewisseld, maar ook plant- en zaaigoed.

Want wat sowieso duidelijk is geworden na vier dagen is dat je niet snel uitgeleerd bent als je hier eenmaal mee begint!