Nacht van de Nacht 2022

Nacht van de Nacht Gelderland 2022

In tegenstelling tot voorgaande jaren met regen en kou was het op deze laatste zaterdag van oktober bijna korte broekenweer.
Zo waaide er een warme bries tijdens de nachtelijke boswandelingen in het Ruigeveld bij Ermelo. Eerst konden kinderen met hun ouders het donker in om te leren over sporen en te luisteren naar een het spannende verhaal van Erik en het verdrietige duister. Tijdens de tweede wandeling werd dieper ingegaan op lichtvervuiling en volgde een prachtige ervaring in het duister waar het geluid verstomde tussen het vele mos en de dennennaalden. Een wegrennende ree en de vele gloeiwormen maakten de avond compleet.

Nachtwandeling bij het Ruigeveld. Foto: Reinier Kaper

 

Ook tijdens de nachtwandeling door de bossen van landgoed IJsselvliedt bij Oldebroek werden de zintuigen flink op de proef gesteld. Lees in dit mooie artikel uit de Stentor hoe de 9-jarige Sep uit Wezep de wandeling beleefde. ‘Het was soms even spannend om in het donker te lopen. Je kan niks zien en dan wil je wel graag weten waar het water is. Ik dacht dat we alleen zouden lopen, maar het stoppen was ook heel leuk. Ze vertellen er dan verhaaltjes bij en daar kun je van leren’ aldus Sep.

Nachtwandeling bij landgoed IJsselvliedt. Foto: Alida Bosma

Bij de publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem was veel te beleven. Meer dan 50 bezoekers kwamen af op de carrousel van activiteiten. Er was een lezing over lichtvervuiling, een workshop over waarneemapps op je mobiel en een planetariumshow. Gelukkig werd het gaandeweg de avond een beetje helder en kon er ook nog echt naar de hemel gekeken worden. Jupiter en Saturnus konden waren zichtbaar door de telescopen. Al met al een geslaagde avond!