Natuurlijke gesprekken: in gesprek over lokaal voedsel in Nijmegen

Natuurlijke gesprekken: in gesprek over lokaal voedsel in Nijmegen

22 mei 2024 - 22 mei 2024
19:30 - 21:30

  • Organisatie: Natuur en Milieu Gelderland i.s.m. Regio Oogst en Streek op Tafel
  • Inschrijven bij: community@regio-oogst.nl
  • Kosten: gratis

Op 22 mei, de dag van de biodiversiteit, gaan we in gesprek over lokaal voedsel in de Hortus in Nijmegen.

Het nieuws vliegt je om de oren: stikstofcrisis, biodiversiteitscrisis, boerenprotesten en een ‘landbouwtransitie’. Dat heeft allemaal te maken met iets wat we iedere dag doen: eten. Maar weten we eigenlijk wel wat we op ons bord hebben liggen? Hoe makkelijk of ingewikkeld is het eigenlijk om lokaal en duurzaam voedsel te produceren én te kopen? En wat is ‘duurzaam’ geproduceerd eigenlijk?

Dat zijn precies de vragen waar Lars Spelier, ondernemer en winkelier van Regio Oogst, zich mee bezighoudt. Hij nam onlangs in de Nijmeegse wijk Brakkenstein de buurtwinkel over en vormt deze om tot een plek met zoveel mogelijk producten van boeren uit de regio. Maar hierin komt hij vele uitdagingen tegen. Zijn mensen bijvoorbeeld bereid soms een hogere prijs voor hun boodschappen neer te leggen? Met welke boeren kan hij samenwerken om duurzamer voedsel in de schappen te krijgen? En wat vinden de huidige klanten eigenlijk belangrijk in wat ze kopen en eten?

Ook veel boeren zijn op zoek: ze willen met de natuur meewerken, hebben hart voor het landschap en willen goed voor hun land zorgen. Maar hoe krijgen ze het product voor een goede prijs in de winkel? En kunnen burgers misschien samenwerken met boeren die willen bijdragen aan landschap, biodiversiteit en gezonde bodem?

Tijdens ‘Natuurlijke gesprekken’ op woensdag 22 mei gaan we over dit thema in gesprek. Onder het genot van lokale hapjes vertelt Lars zijn verhaal en dilemma’s, en gaan we in gesprek met boeren en inwoners uit de omgeving. Welke hindernissen en kansen zijn er voor de winkel Regio Oogst? Hoe kunnen we met elkaar samenwerken voor gezond, duurzaam en lokaal eten?

Woon jij in regio Nijmegen en heb je zin in een avond in de Hortus met een goed gesprek en heerlijke hapjes? Meld je dan aan via community@regio-oogst.nl.

 

Deze avond wordt georganiseerd door Natuur en Milieu Gelderland, in samenwerking met Regio Oogst, De Streek op Tafel. Het project is onderdeel van het Platform Natuurinclusieve Landbouw.

Terug naar agenda

Natuurlijke gesprekken: in gesprek over lokaal voedsel in Nijmegen

Stichting Hortus Nijmegen, d'Almarasweg, Nijmegen, Netherlands