Introductie Organizing voor groene vrijwilligers

Introductie Organizing voor groene vrijwilligers

10 september 2024 - 10 september 2024

  • Organisatie: Natuur en Milieu Gelderland i.s.m. KNNV, Vogelbescherming, LandschappenNL, Natuurmonumenten
  • Meer informatie: Maarten Witberg

Introductiewebinar Hulptraject groene vrijwilligersprojecten: ‘Van idee naar een initiatief dat groeit en bloeit’

‘Organizing’: Heb jij een prachtig idee om in jouw omgeving iets te doen voor biodiversiteit, maar weet je nog niet zo goed hóé en met wie dit aan te pakken?  Goed nieuws: Groene Bondgenoten biedt hulp! Ervaren bewegingsopbouwers helpen jou met het opstarten van jouw initiatief. En het leuke is: je inspireert ook elkaar met enthousiasme en goede ideeën. Dit is hét moment om aan de slag te gaan!

Het traject is bestemd voor bestaande groene groepen zoals IVN-en KNNV-afdelingen, maar ook onafhankelijke groepen of individuen met een goed idee kunnen meedoen.

Bewegingsopbouw

In dit traject krijg je een duwtje om aan de slag te gaan met jouw projectidee. Hierbij staan de beginselen van bewegingsopbouw centraal. Bij bewegingsopbouw leer je hoe je concrete doelen kunt halen samen met andere mensen en organisaties. Want wat is mooier dan een groen initiatief starten dat steeds groter wordt én echt impact maakt?

Maar groene doelen halen in een samenwerking met anderen is makkelijker gezegd dan gedaan.

Deze korte cursus staat daarom stil bij vragen als:

  • Hoe werk ik aan een goede strategie?
  • Hoe werk ik samen met andere organisaties?
  • Hoe vind ik vrijwilligers die mee willen doen?

Samen werken aan eigen project

Tijdens dit hulptraject werk je met iemand van je eigen organisatie of bevriende organisatie aan jullie droom die je samen uitwerkt. Dat kan een beleidsmatig traject zijn, bijvoorbeeld het beïnvloeden van jouw gemeente om biodiverser groenbeleid in te voeren, of het samen met andere organiseren van een bioblitz in jouw stad of dorp ten behoeve van Basiskwaliteit Natuur. Of de aanleg van nieuwe heggen en hagen in samenwerking met lokale deskundigen en agrariërs.

Begeleiding

De begeleiding is in handen van Sandra Ball, mede-initiatiefnemer van het Lowlander initiatief die bewegingsopbouw in Nederland promoot en begeleid. Ze is ervaren bewegingsopbouwer die o.a. bij Milieudefensie gewerkt heeft en veel goede voorbeelden kent. Ook Wanne Roetemeijer van Natuurvereniging KNNV zal de groep begeleiden, hij rondde afgelopen jaar de Lowlander-opleiding af.

Het traject bestaat uit 2 gedeeltes:

  • Een serie van 3 fysieke trainingsmiddagen van 2,5 uur
  • Een serie van 3 online intervisie- en coachingsbijeenkomsten

Op 10 september krijg je meer informatie tijdens het introductiewebinar.

Terug naar agenda

Introductie Organizing voor groene vrijwilligers