faq-houtstook

Veel gestelde vragen over houtstook

Houtrook is schadelijk voor de gezondheid. Om de overlast te beperken, verzorgen we in diverse Gelderse gemeenten workshops ‘Kachel stoken met minder overlast’.

 • Kan houtstoken wel zonder overlast?
  Houtrook is één van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling in bewoonde gebieden en oorzaak van akelige luchtwegklachten. Hoe je het ook went of keert, een kachel zal altijd voor uitstoot zorgen die slecht is voor mens en natuur.

  We zijn dan ook expliciet in ons standpunt: houtkachels? Nee, beter niet.

 • Waarom organiseert Natuur en Milieu Gelderland workshops over kachelstoken?
  Zolang er geen sprake is van een verbod, zetten we ons in voor het verminderen van de uitstoot en de overlast door houtkachels. Daarbij blijven we uitdragen dat niet stoken altijd de beste optie is. Maar het is vooralsnog een realiteit dat veel mensen een houtkachel of open haard hebben. Beter stoken is daarom één van de maatregelen om luchtvervuiling en overlast te verminderen.
 • Hoe kan ik stoken met zo min mogelijk overlast voor mijn omgeving?
  Let in ieder geval op de weersomstandigheden: laat je kachel uit bij mist of windstil weer. Op www.stookwijzer.nu zie je actueel of je in jouw woonplaats op dat moment kunt stoken.

  Een andere praktische tip is je te abonneren op het stookalert van de RIVM.

  Verder kan je met een paar slimme technieken je de schadelijke uitstoot fors beperken; bijvoorbeeld hoe je het hout klooft, hoe je het stapelt en aansteekt. Uit de presentatie die tijdens onze workshops ‘Kachel stoken met minder overlast’ wordt gebruikt, kun je al heel wat tips ophalen. Je vindt hier de tips waar zelfs ervaren stokers nog iets van opsteken.

  NB. Gemeenten die ook belangstelling hebben om deze workshop voor hun inwoners te organiseren kunnen contact opnemen met Marieke Gorkink.

 • Ik overweeg een houtkachel aan te schaffen. Een goed idee?
  Hout zou je kunnen zien als hernieuwbare brandstof, en daarom als duurzaam. Toch raden wij houtstook af.

  Bij het verbranden van hout komen meerdere schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, koolmonoxide, roet en PAK’s. Daar kan iedereen last van krijgen. Mensen met longaandoeningen, kleine kinderen en ouderen zijn extra gevoelig voor gezondheidsklachten door houtrook.

  Pelletkachels zijn door hun hogere rendement schoner dan houtkachels. Toch stoten deze kachels nog steeds aanzienlijk meer fijnstof en andere schadelijke stoffen uit dan verwarming op gas of elektriciteit. Het gebruik van een hout- of pelletkachel veroorzaakt dus luchtverontreiniging in je buurt.

  Meer informatie over negatieve gezondheidseffecten van houtrook vind je bij de RIVM, de GGD en in dit onderzoek.

.