Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Brief aan Den Haag over Noordtak Betuweroute

In Den Haag vinden op dit moment bestuurlijke overleggen plaats over de Goederencorridor Noordoost Europa ofwel de Betuweroute. De uitkomst van deze overleggen kan grote impact hebben op natuur en landschap in Oost-Nederland. Wij hebben daarom een brief gestuurd aan staatssecretaris Heijnen. Meerdere natuurorganisaties uit Oost-Nederland hebben de inhoud van deze brief onderschreven*.  In de […]

Landbouw is probleem én oplossing biodiversiteit

Al zolang ik me kan herinneren hoor ik dat landbouw één van de grootste veroorzakers is van de achteruitgang van de biodiversiteit. Dat is misschien wel zo, maar ik bekijk dat graag optimistisch: dan is landbouw dus ook de belangrijkste oplossing voor de crisis in de natuur. Door Thijs Fijen. Landbouw heeft de natuur nodig. […]

Biodiversiteit op je bord: op bezoek bij de boer

Op 21 en 22 mei openen duurzame boeren in Gelderland hun deuren om te laten zien hoe zij bijdragen aan biodiversiteit. Aanleiding is de internationale Dag van de Biodiversiteit die op 22 mei gehouden wordt.  Na een leuke rondleiding, workshop of tijdens een fietstocht kunnen bezoekers ook producten kopen voor een lekkere duurzame maaltijd. Kijk […]

Rijnstate gaat de strijd aan met voedselverspilling

In het bedrijfsrestaurant van Rijnstate komen dagelijks 500 medewerkers voor een kopje koffie, een lekkere lunch of een avondmaaltijd. Bij de bereiding van de maaltijden is er veel aandacht voor gezonde voeding. Maar hoe staat het eigenlijk met voedselverspilling? Door mee te doen met het programma Gelderland van Morgen willen Leonie Aarts, hoofd Facilitair bedrijf […]

6 tips voor een circulair coalitieakkoord

Elk gemeentelijk coalitieplan in Nederland heeft straks een circulaire economie-paragraaf. Tenminste, als het aan de Natuur en Milieufederaties ligt. Om gemeenten daarbij te helpen stelden we het document “6 tips voor een circulair coalitieakkoord” op, met concrete suggesties. De coronaperiode heeft ons het belang laten zien van een duurzame en lokale focus voor een gezonde […]

Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg doet mee met Gelderland van Morgen

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal ligt in een prachtig natuurgebied en is een bekende locatie bij wandelaars en natuurliefhebbers. Voedselverspilling is eigenaar Johannes van den Bent een doorn in zijn oog: “Vanuit maatschappelijk oogpunt en als ondernemer voel ik mij verplicht om er iets aan te doen. Voedselverspilling is een directe kostenpost.” De […]

10 organisaties van start met Gelderland van Morgen

Meer plantaardig en minder verspillen! In april starten de eerste 10 organisaties in de horeca, catering, zorg en retail met het programma Gelderland van Morgen. Zij gaan aan de slag met het vergroenen van het voedselaanbod. Dat doen ze door het aandeel plantaardige eiwitten te vergroten en/of door minder voedsel te verspillen. Iedere twee weken […]

#Gelderland2071: ruimte en landschap over vijftig jaar

Hoe ziet Gelderland er over vijftig jaar uit? Wat we nú doen gaan we dán zien. In de publicatie #Gelderland2071 hebben we bijdragen gebundeld over de toekomst van ruimte en landschap in onze mooie provincie. De input hebben we in ons jubileumjaar 2021 opgehaald, waarbij we ter gelegenheid van ons vijftigjarig bestaan ook vijftig jaar […]

Onze impact in 2021

Deze week verscheen het Impactrapport 2021, waarin de Natuur en Milieufederaties uit alle provincies gezamenlijk rapporteren op resultaten en impact. Indrukwekkende aantallen: in 2021 waren er 1217 aangesloten lokale groepen en organisaties (waarvan 97 in Gelderland), ondersteunden we 1898 maatschappelijke initiatieven, hebben we 4446 bedrijven advies gegeven over duurzame bedrijfsvoering en hebben we 374 zienswijzen […]

Zorgcentrum ’t Slot aan de slag met eiwittransitie

Ons programma Gelderland van Morgen ondersteunt zorgcentrum ’t Slot bij deze stap naar een meer plantaardig menu. ’t Slot is een kleinschalig zorgcentrum in Gameren met 85 bedden. Het centrum wil dichtbij de bewoners blijven en kiest daarom bewust voor een eigen keukenteam dat dagelijks de maaltijden verzorgt. Over Gelderland van Morgen was de organisatie […]