Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Landbouw is probleem én oplossing biodiversiteit

Al zolang ik me kan herinneren hoor ik dat landbouw één van de grootste veroorzakers is van de achteruitgang van de biodiversiteit. Dat is misschien wel zo, maar ik bekijk dat graag optimistisch: dan is landbouw dus ook de belangrijkste oplossing voor de crisis in de natuur. Door Thijs Fijen. Landbouw heeft de natuur nodig. […]

Biodiversiteit op je bord: op bezoek bij de boer

Op 21 en 22 mei openen duurzame boeren in Gelderland hun deuren om te laten zien hoe zij bijdragen aan biodiversiteit. Aanleiding is de internationale Dag van de Biodiversiteit die op 22 mei gehouden wordt.  Na een leuke rondleiding, workshop of tijdens een fietstocht kunnen bezoekers ook producten kopen voor een lekkere duurzame maaltijd. Kijk […]

Rijnstate gaat de strijd aan met voedselverspilling

In het bedrijfsrestaurant van Rijnstate komen dagelijks 500 medewerkers voor een kopje koffie, een lekkere lunch of een avondmaaltijd. Bij de bereiding van de maaltijden is er veel aandacht voor gezonde voeding. Maar hoe staat het eigenlijk met voedselverspilling? Door mee te doen met het programma Gelderland van Morgen willen Leonie Aarts, hoofd Facilitair bedrijf […]

Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg doet mee met Gelderland van Morgen

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal ligt in een prachtig natuurgebied en is een bekende locatie bij wandelaars en natuurliefhebbers. Voedselverspilling is eigenaar Johannes van den Bent een doorn in zijn oog: “Vanuit maatschappelijk oogpunt en als ondernemer voel ik mij verplicht om er iets aan te doen. Voedselverspilling is een directe kostenpost.” De […]

10 organisaties van start met Gelderland van Morgen

Meer plantaardig en minder verspillen! In april starten de eerste 10 organisaties in de horeca, catering, zorg en retail met het programma Gelderland van Morgen. Zij gaan aan de slag met het vergroenen van het voedselaanbod. Dat doen ze door het aandeel plantaardige eiwitten te vergroten en/of door minder voedsel te verspillen. Iedere twee weken […]

Onze impact in 2021

Deze week verscheen het Impactrapport 2021, waarin de Natuur en Milieufederaties uit alle provincies gezamenlijk rapporteren op resultaten en impact. Indrukwekkende aantallen: in 2021 waren er 1217 aangesloten lokale groepen en organisaties (waarvan 97 in Gelderland), ondersteunden we 1898 maatschappelijke initiatieven, hebben we 4446 bedrijven advies gegeven over duurzame bedrijfsvoering en hebben we 374 zienswijzen […]

Zorgcentrum ’t Slot aan de slag met eiwittransitie

Ons programma Gelderland van Morgen ondersteunt zorgcentrum ’t Slot bij deze stap naar een meer plantaardig menu. ’t Slot is een kleinschalig zorgcentrum in Gameren met 85 bedden. Het centrum wil dichtbij de bewoners blijven en kiest daarom bewust voor een eigen keukenteam dat dagelijks de maaltijden verzorgt. Over Gelderland van Morgen was de organisatie […]

Henk Hendriks: van Ethiopisch landbouwproject naar Eerbeeks voedselbos

Oud-deelnemer aan onze Voedselboscursus Henk Hendriks vertelt over zijn bijzondere stap van ontwikkelingswerker naar eigenaar van een voedselbos. Wat heeft de cursus hem gebracht? Een klein jaar geleden zetten hij zijn eerste stappen op een kale, oude maisakker, iets meer dan een hectare groot, op weg naar een productief voedselbos. Inmiddels ontstaan hier de contouren […]

Gezond en duurzaam voedsel? Gemeente, pak je rol!

Een gezond en duurzaam voedselsysteem is van belang voor de gezondheid van onszelf én voor onze planeet. Gemeenten kunnen hierin een belangrijke rol spelen. De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn bij uitstek de gelegenheid om hier inhoud aan te geven. De tijd is rijp voor een goed integraal lokaal voedselbeleid. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 […]

Kansen om voorop te lopen in circulaire agro-economie

“Het is noodzakelijk om ons voedselsysteem bij te stellen zodat het duurzaam is voor de toekomst.  Circulaire landbouw betekent dat er in principe geen grondstoffen verloren gaan. Met innovatie kan deze kringloop vergaand gesloten worden: wat je overhoudt is grondstof voor een nieuw product,” zegt onze directeur Petra Souwerbren in een interview met het tijdschrift […]